Kutyák

Kutyam öklendezik, epéset hány, ha nem kezelem gyógyszerrel. Mi a teendőm?

kategória Kutyák
Kérdező Zsuzska5

Kérdés

Üdvözletem! Van egy 2éves kan Bolognese kutyusom..Idén márciusban minden vizsgálaton túl estünk, éjszakai sárga hányás miatt, kivéve az endoszkóp vizsgálat nem volt meg. Omeprazol tablettát kaptunk, amit májusig szedett is a kutyus. Gyógyszer nélkül 4 hónapig tünetmentes is volt, de kb két hete újra kezdődött a nyeldekelés és az epés hányás.

Főtt rizst, bulgurt, csirkét és disznót kap, nyersen cukkini, sárgarépa, alma, áfonya. Étvágya remek, széklete tökéletes, jókedvű, vidám kutyus. Kérdésem, hogy muszáj lenne az endoszkóp vizsgálatot megcsináltatnunk, vagy újra kezdjem el adni neki az Omeprazolt? Orvosunk szerint kúraszerűen adhatom neki, de érdekelne más orvos véleménye is.

Köszönöm ha válaszolnak, Tisztelettel: Baranyainé

Válasz

A kutya olyan állatfaj, amit a természet úgy alkotott meg, hogy igen könnyen (és ezért gyakran) hány, főleg akkor, ha valami nem teszik a szervezetének. Ahhoz, hogy hányingere legyen, nem kell sok inger, és nem kell hozzá semmi különlegesség sem. Elég lehet egy szőrszál, amit lenyalt magáról, de az éppen a tokánál tapadt fel a nyálkahártyára egy ideig. DE lehet, hogy van egy kis torokgyulladása (ez elég gyakori), ez szinte mindig hányingert okoz. Szóval, ezzel én azt szeretném csak jelezni, hogy attól, hogy egy kutya sárgásat hányt, én biztosan nem endoszkópizálnám meg, és igazából ez még arra sem elég indok, hogy emiatt rögtön gyógyszeres kúrát tartsanak nála. Egy újbóli "sima" állatorvosi vizsgálat azért nem ártana, leginkább bele kellene nézni a torkába. (De pesze nem Önnek, hanem egy állatorvosnak!)

Mit tegyünk, ha hányástól szenved a kedvencünk?

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »