Kutyák

11 éves német juhászkutyánk epilepsziás

kategória Kutyák
Kérdező Ancsiii

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr!

Véleményét ill. segítségét szeretném kérni, Német Juhász kutyusunkkal kapcsolatban! A kutyus 11 éves, sajnos fiatal kora óta(kb.6éves volt) epilepsziás, amire a Sevenal gyógyszert kapja. E mellé 1-2 éve mozgásszervi betegség is társult, a hátsó lábaival lett probléma, azok elgyengültek, menés közben húzza őket, futás közben, nyúlugrás szerűen használja őket, és hát a lépcsőzés is nehézséget okoz számára.

Az állatorvosunk írt fel neki Phen-Pred gyógyszert, ebből kap naponta 1x1-et+ B-vitamint 2x2-t, és Quamatelt a gyomrára naponta 2x1-et. Állapota nagyjából stagnál, bár vannak napok, amikor rosszabbnak tűnik. Kérdésem az lenne, hogy milyen módon tudnánk még kezelni, hogy könnyebbé tehessük számára a napi mozgást.

Fizioterápiára gondoltam még, de sajnos itt vidéken erre nincs lehetőség, és nem is Pest közelében lakunk(km 100). Láttam az interneten, hogy van injekciós kezelés is, amit közvetlenül a beteg izületbe adnak, ill. a műtétre gondoltam még, bár nem tudom, hogy az ő korában ez mekkora kockázattal járna.

Várom válaszát! Köszönettel: Anikó

Válasz

A nagytestű kutyák leggyakoribb időskori problémája a mozgás szervekkel áll összefüggésben. Alig van olyan nagyobb testű korosabb kutya, amelyiknek ne lenne kisebb-nagyobb mértékben meszesedése az ízületekben, ne lennének csontkinövéseik, vagy összecsontosodó gerincoszlopuk, stb. Ezeken a problémákon manapság már sokféle gyógyszerrel lehet segíteni, tényleg rengeteg készítmény van erre forgalomban. Az ízületekbe adott injekciós kezelés azonban nem erre van kitalálva, ott egy-egy ízület konkrét elváltozásit próbálják így orvosolni, itt viszont egészen másról van szó. Ugyanez a helyzet a műtéti lehetőséggel is. Én azt javaslom, hogy esetleg mutassa meg egy másik állatorvosnak is a kutyáját, hátha ő hatékonyabb gyógyszereket tud majd javasolni.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »