Kutyák

Lehet, hogy kutyámnak epilepsziás rohama volt?

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező edati

Kérdés

Üdvözlöm!

Tegnapi nap folyamán kutyusom szokásához hiven bebujt az ágy alá aludni, majd kb fél óra mulva, hirtelen kiszaladt és mint egy őrült fel—alá rohangált, kúszott , botladozott, majd az oldalára dölt és lábait kicsit megfeszitette és remegett. Rettenetesen megijedtem, kicsit megráztam és akkor magához tért. Ez kb 10-15mp ig tartott. Nem volt merev, nem volt görcsös állapotban, csak kicsit feszült volt. Ezután kicsit megszédülve már tiszta tudattal ment egy kört, mintha misem történt volna, azóta hál"istennek semmi baja. Most 4 éves szuka kutyus, jelenleg tüzel. Lehetett ez epilepsziás roham,vagy létezik hogy ennyire rosszat álmodott? Kérem segitsen. Persze ha kell viszem orvoshoz,de sajnos túl drága. De mint mondtam ő rohangált és nem elvágódott, mint ahogy az epilepsziások szoktak. Kicsit nyalta a száját és ennyi. Ugye nincs komoly baja?

Nagyon köszönöm válaszát!

Válasz

Az epilepsziás rohamoknak igen sokféle típusuk van, így a nyálzás, szájhabzás nem feltétlen velejárója egy rohamnak. Elofordul, hogy csak egyetlen izomcsoport, vagy egy testfél görcse jelentkezik. Konzultáljanak kezeloorvosukkal, illetve a rohamokról vezessenek naplót: mikor jelentkeztek (dátum, napszak), meddig tartottak, milyen jelleguek voltak, volt-e valamilyen elozményük, ismert-e valamilyen kiváltó tünet, stb.

Ha a rohamok "csak" évente egyszer jelentkeznek, érdemesebb oket tolerálni. Gyakori rohamoknál már szükség van tabletta állandó szedésére, amelyet állatorvosuk írhat fel, vizsgálat után. Ezen kívül javasolt vérvizsgálatot is végeztetni, annak megállapítására, nincs-e valamilyen szervi probléma a görcsök hátterében.

A szuka kutyánál ajánlott az ivartalanítás, mert a tüzelés alatt gyakrabban jelentkezhetnek rohamok.

Őket ajánljuk:
Epilepsziás Kutyákért Alapítvány
http://www.haziallat.hu/szaknevsor/allatorvosok/epika/254/

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »