Kutyák

Yorkshire terrier kutyám este hurutosan köhög. Nappal nem jelentkeznek a tünetek...

kategória Kutyák
Kérdező mark87

Kérdés

Tisztelt Cím!

7 hónapos biever yorkshire terrierünk van, igazi eleven kis dög, rombol becsülettel egész nap, amíg dolgozunk :) naponta 3 alkalommal eszik jó minőségű tápot, és mellette pl. vacsoraidőben az emberi finomságokat sem veti meg. Szóval igazi kölyök kutya.

Egyetlen apróság aggaszt: éjszaka amikor felébred helyváltoztatás, vagy forgolódás céljából, szokott zihálni. Kicsit megmerevedik, és ki-be kapkodja a levegőt, mindössze 2-3 ki-belégzést végez és aztán elmúlik. Kilégzéskor olyan hangot hallat, mint amikor az ember hurutosan, de szárazon köhög (háziorvosom szakszavával élve ugatósan köhögök olyankor).

Ez már 1 vagy 2 hónapja előfordul,de csak éjszaka vagy hajnalban és utána az egész napos rohangálás mellett sem jelentkeznek a tünetek. Orvoshoz pont emiatt nem vittük ezzel a bajjal... 2 hónapja átvizsgálta oltás alkalmával a kutyust, szája, torka, szervei külsőleg érezhetően rendben vannak, és mivel éjjel csinálja csak ezt a "köhögést", az orvosnál délután nem produkálta a tüneteket. Esetleg valamilyen ötlete van, hogy mi lehet a probléma?

Válasz

Feltétlen szükség lenne kiegészítő műszeres vizsgálatra. Elég lehet egy röntgenfelvétel is, de ha van rá lehetősége, kérjen légúti endoszkópos vizsgálatot, mert előfordulhat, hogy légcsőszűkülete van a kiskutyának. Ez egy kistestű kutyákra jellemző örökletes rendellenesség. Különböző súlyossági fokozatai vannak.

Alkalmazhat homeopátiás kezelést is, de ehhez is jó lenne pontosabban ismerni a megbetegedés hátterét, hogy pontosan milyen jellegű a köhögés, mi ront, mi javít a kutyus állapotán, stb. Mindenképpen keressen fel egy  állatorvost, aki a kutyus részletes tüneteinek a megismerése után ki tudja választani azt a szert, mely egyedileg a legjobban illik kedvence tüneteihez, és hozzásegítheti őt a teljes gyógyuláshoz.

Ha szeretné, én is szívesen segítek (06209284425).

Dr. Kopócsi Andrea

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »