Kutyák

Kutya etetése

kategória Kutyák
Kérdező puffi

Kérdés

Nagyon köszönöm DOKTOR UR a segitseget.volna meg egy kerdesem .mit lehetne tenni mert a kutya nem eszik leveseket csak fött csontot hust egyaltalan rizset krumplit nudli feleket sem szeret valogatos nagyon szarazat üzletböl de azt is csak a FROLIC termeket. azt is hallottam hogy inkabb fözni kell neki a csontot mivel a nyers csont nem jo a fergek miatt . ez igy igaz ? köszönöm segitseget tisztelettel PUFFY

Válasz

A kutyának nem jó a csont, ez nagyon régi tévhit. A legjobb a prmium táp (Acana, Hills, Orijen stb), ha tényleg az, akkor azt a kutya szereti. Házi kosztot nagyon változatosan és odafigyelve kell főzni, hogy minden - számára fontos - tápanyagot és vitamint tartalmazzon.

Miért ne adjunk csontot kutyának ?

Csirke-, kacsa-, liba-, pulykacsontokat mindenképpen mellőzni kell a kutyák étrendjéből, mert ezek a csontok nagyon kemények, élesen törnek, és ezek az éles szilánkok felsérthetik a bél nyálkahártyáját, esetleg perforációt is okozhatnak. Viszonylag hosszú, éles csontdarabok is baj nélkül keresztüljutnak a bélcsatornán, de a végbél ampullájában székletdarabokká összeállva rendszerint megakadnak, nem egyszer beleszúródnak a végbél záróizmaiba is, komoly fájdalmat és vérzést okozva.

Amennyiben nem történik súlyos sérülés, a vérzés hamar eláll, a hegek begyógyulnak. „Szerencsére" sokszor a kutyák farhátat kapnak, ennek a csontjai kevésbé élesen törnek, de az ilyen csontdarabok is okozhatnak sérülést, különösen, ha nagy mennyiséget fogyasztott belőlük az állat. Az ilyen esetekben mindenképpen állatorvosi beavatkozás szükséges és szigorú csontevési tilalom! A kutyusnak meg adjunk kutyatápot, abban benne van minden, amire szervezetének szüksége lehet: ásványi anyag, vitamin és nyomelem és még keverni sem szükséges a házi koszttal - bár kétségtelen, hogy úgy szívesebben megeszi.

 

Nagytestű kutyafajták helyes táplálása>>

Ha mindenképp főzni szeretne, akkor javaslom vegye meg ezt a könyvet és ez alapján főzzön:
Dr. Fodor Kinga: Mit egyen a kutyám?
pl itt: http://www.libri.hu/konyv/dr_fodor_kinga.mit-egyen-a-kutyam.html

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »