Kutyák

Kutya tüzelt, most étvágytalan

kategória Kutyák
Kérdező Brigitta92

Kérdés

Jó napot kívánok. Egy kérdéssel fordulnék önhöz, van egy bichon kiskutyám, 2 éves. A hetekben tüzelt, el is vittük bakhoz, körülbelül a 7. nap, de a véres váladék csak megmaradt. Ez így normális?és a napokban nincs étvágya.szinte semmit nem fogad el. Mi lehet az oka?

Válasz

Kedves Brigitta!

Az Ön szuka kutyája teljesen egészséges? Minden oltása megvolt? Mit javasolt az állatorvosa, fedeztethető a szuka? Egyáltalán volt vele állatovosnál?
A tüzelés melyik szakaszában vitték fedeztetni? Az sem mindegy... Ugyanis egy-egy tüzelési ciklus átlag 21 napig tart és három jól elkülöníthető szakaszból áll. Az előivarzás (proösztrusz) során a szuka pérája megduzzad és több-kevesebb sötétvörös, véres váladék ürül belőle. Sok szuka gyakrabban vizel. Ilyenkor is vonzzák a kanokat, de azok közeledését elutasítják. A proösztrusz 7-10 napig tart.

Az ivarzás (ösztrusz) során a váladék előbb világosabbá, aztán majdnem tisztává válik és a szuka készségesen fogadja a kanok közeledését. Nem egyet, naponta akár többet is. Ha ilyenkor bezárják, szökni próbál. Ha ez sikerül neki, akkor a lelkes kíséretével együtt napokra eltűnhet. Ha ekkor a tulajdonos a szuka hátára teszi a kezét, akkor az mereven megáll, a farát felemelve és a farkát félretartva. A fedeztetés optimális időpontját az állatorvosok hüvelykenet vagy pedig a vér hormontartalmának vizsgálatával állapítják meg.

A kan (ugye nem bak, azt a nyulakra használjuk...) kutya is oltott, féregteleneítt, ápolt kutyus?

Nem, nem normális, hogy ilyen a kutyájuk, vigyék állatorvoshoz.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »