Kutyák

Kutyám fél a póráztól, hogyan szoktassam hozzá?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Caesar

Kérdés

Tisztelt Doktor úr!

Van egy másfél éves fiú fox terrierem. Amikor a pórázt már a kezemben tartom a kutyám fülét farkát behúzza és megrémül, sőt menekül előlem. Egyébként nagyon vidám, mozgékony kutya de a póráztól egyenesen retteg. Hogyan tudnám megbarátkoztatni vele, mert szeretném sétáltatni ezt az örökmozgót!? Előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Gazdi,

sajnos nem lesz egyszerű feladat, a pórázhoz való szoktatás akkor a legkönnyebb, ha kölyök korban már megtanulja, hogy az egyenlő a sétával. Persze most sem lehetetlen a küldetés. :)

Nyakörv, póráz, szájkosár a helyes sorrend.
Ha zavarja a nyakörv  kell próbálni elterelni róla a figyelmét. Érdemes ezt játékkal, futással, kedvenc labdájával, törülközõjével tenni. Ha már megszokta a nyakörvét (legmegfelelõbb a bõr nyakörv), elkezdõdhet a második lépés a nevelésének történetében: a pórázra szoktatás.

Pórázra szoktatási módszereik
- Az elsõ alkalmakkor még rövidtávra vigyük az ebet, hisz ilyenkor még sokszor leülnek és nem hajlandóak tovább menni. Ilyen esetekben semmiképpen sem szabad húzni a kutyát, hanem magunkhoz kell õket hívni. Elõfordulhat az is, ha macska vagy egyéb olyan figyelemre okot adó dolog kerül szem elé, akkor bizony a kutyánk nem fog engedelmeskedni. De ilyenkor sem szabad ráncigálni,  tartani kell addig, amíg újra ránk nem figyel.

Milyen pórázt használjunk?
- A pórázt mindig a kutya méretéhez kell választani. A kiskutyáknál érdemes két méteres bõr pórázt használni, mivel ez elég nagy szabadságot ad a kutyának, kiugrálhatja magát, ide-oda szimatolhat miközben a gazdájának nem kell utána szaladgálni.

Milyen hívóhangot használjunk a kutyák magunkhoz hívásakor?

- Amíg nem kezdjük el sétáltatni a kutyát, szoktassuk a hívónevéhez, amit a pórázra szoktatás során is alkalmazhatunk. Ha a hívónév után a gazdájához megy, meg kell jutalmazni, ez akár simogatás is lehet, így a névhez kellemes élményt társít és biztosan hallgatni fog ránk. De lehet egyéb hívóhangot is használni. Én a kölyökkutyák etetésénél (ekkor még ez a legnagyobb esemény számukra), mindig ugyanazt a csattogó hangot adom ki, amelyet késõbb pórázra szoktatásnál is használok.

- Mennyi idõ a séta a „pórázra szoktatás" korai szakaszában?
- A kezdetekben fél óra. A séta célja a mozgásigény kielégítése, de hetente egyszer érdemes elvinni futni is. Kerékpárral vagy a kutya mellett futva kellemesen kifáraszthatjuk kutyánkat.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »