Kutyák

13 hónapos angol bulldog szukánk félős és a szőre is nagyon hullik...

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Betti78

Kérdés

Kedves dr. Háziállat!

Van egy 13 hónapos angol bulldog szuka kutyusunk, aki nagyon fél a zajoktól, hirtelen mozdulatoktól. A kutyus részben a házban, részben az udvaron van. Játékos, kedves, de ha megijed, akkor morog, neki is ment az apukámnak. Ha csak felé megy valaki egy seprűvel, rögtön elfut, fél a lapáttól, a guruló szemestes zajától, stb.

Igyekszem szoktatni a zajokhoz, jutalomfalatot is szokott kapni amikor bátor és odajön egy hangosabb játékhoz, de nem sikerül egyről a kettőre jutnom vele. amikor egész kicsi volt sem bántotta soha senki, egyedül én szoktam erélyesebben rászólni, de megütni tárgyakkal soha.

Néhány hónapja ivartalanítani kellett, mert az első tüzelés után begyulladt a méhe, de ez már egészen kicsi korától van nála. a kérdésem az lenne, hogy valamilyen vitaminnal, kezeléssel lehet -e segíteni rajta, vagy ez már így marad. Kutyákkal szemben nagyon barátságos, a gyerekeket szereti.

A másik kérdésem az lenne, hogy nagyon hullik a szőre, igaz már nem annyira, mint a műtét előtt, de még így is szinte naponta porszívózni kell utána. Purina pro plan sensitive kölyöktápot eszik.

A szőre szép fényes, nem foltokban, hanem egész felületen hullik az alj és a fedőszőr is. Az állatorvos megnézte lámpával, szerinte nem atkás. A műtét előtt volt ultrahang és vérvizsgálat. Azt mondták, hogy béküljek meg vele, hogy a bulldognak folyamatosan hullik a szőre. Értem én ezt, csak szeretném ha kevesebb hullana, mert rendkívül kellemetlen, bárkihez hozzá bújuk csupa szőr lesz tőle. Aljszőr kiszedő kefét vettem, rendszeresen használjuk.

Segítségét előre is köszönöm.

Válasz

Kedves Gazdi!

Amennyiben nem próbálják szakszerűen kezelni a kutya félelmi tüneteit, - csak nagyon kevés javulás várható. A félelmi jelek megfigyelése, a tartási körülmények és a kutya adatainak ismeretét követően, a gazdival közösen megbeszélt lehetőségekkel jelentősen lehet a kutya félelmét csökkenteni. Erre ma már nagyon jó hatékonyságú tréning módszerek és alternatív-állatgyógyászati terápialehetőségek állnak rendelkezésre.

Ajánlom figyelmébe a www.4tappancs.hu honlapon keresztül elérhető "Félős és agresszív kutyák" ismeretterjesztő e-oktatást.

Egy helyszíni megfigyelés, adatfelvétel és a tartási körülmények ellenőrzését követően lehet érdemben tanácsokat adni, tréning lehetőségeket megbeszélni. (Kb. 4-6 tréningóra szükséges és kb. 6 hónap után jelentkeznek az első érdemleges változások.)

- Bach-virágterápiával lehet enyhíteni a tüneteket, de ezzel nem lehet teljeskörű változást elérni.

(http://bolthely.hu/4tappancs/lista/47b7299ecd481_BACH-VIRAGSZER )

 

A szőrhullásról

Valamennyi szőrhullás normális, még akkor is ha naponta ezt mi soknak ítéljük. DE ha tényleg sok szőr kihullik, akkor nem árt tudni, hogy a szőrhullás (nem betegség, hanem tünet) hátterében többféle ok is lehet. Meg kéne próbálni kideríteni (vizsgálatokkal), hogy mi ez az ok. Amennyiben a vélt ok kezelésére adott szer nem hat, tovább kell vizsgálni az esetet.

Mindenképpen ajánlott ilyenkor egy bőrkaparék- és szőr vizsgálat, de vérvizsgálatra is szükség lehet. Ez azért fontos, mert e nélkül csak találomra lehet megpróbálni kezelni, ami nem hiszem, hogy jó lenne. Ezért a vizsgálatért még akár messzebbre is érdmes elutazni vele, ha a lakóhelyük környékén nincs bőrgyógyászattal foglalkozó állatorvos.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »