Kutyák

6 hónapos puli kutyánk félős és étvágytalan. Mit csináljunk?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező laci_10802

Kérdés

Kedves Állatorvos! Anyukámnak vittünk egy 6 hónapos kan puli kutyust, mivel egyedül él. Azt szeretném kérdezni, hogy miért fél a kutyus? Egyáltalán nem megy oda hozzá, megsimogatni sem tudja, pedig szereti a kutyusokat és nem is nagyon akar enni. Jó helyről lett elhozva, biztos nem bántak vele rosszul, mégis fél az embertől. Vagy csak kell még egy kis idő, hogy hozzá szokjon? Egyébként éber, ugatós kutya. Mit csináljon, hogy hamarabb elfogadja? Válaszát köszönöm! Laci

Válasz

Nagyon rövid idő alatt alakul ki véglegesen az, amit később a kutya természetének, viselkedésének nevezünk. Egyes szerzők szerint ez a rövid időszak a kutya 4 hónapos koráig tart. Mivel csupán ennyi időd van a jellembeli tulajdonságok döntő befolyásolására, nagyon fontos, hogy eleget tudj foglalkozni vele, és ez alatt az idő alatt minél több emberrel és kutyával találkozzon. HA ez nem történt meg ott, ahonnan hoztátok, akkor lehet, hoyg több időre lesz szüksége a kutyusnak a megszílidüléshez.

Céltudatos neveléssel sokat lehet javítani a helyzeten, mint például azonos időben etetés, mindig egy kicsit közelebb menni a kutyushoz, nem szabad azonnal agyonölelgetni (meg kell várni, hogy érezze, nem kell félnie). Ellenkező esetben ugyanis stressz lenne a kutyusnak. Nyugodt körülmények között, otthon kell majd pórázhoz szoktatni, és nem szabad hagyni, hogy húzzon. Ilyenkor meg kell állni, és amikor megnyugszik akkor továbbmenni.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »