Kutyák

Kutya fél, nyüszög egyedül

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező kutyaful

Kérdés

Tisztelt Szakértők!

Olyan problémával fordulok Önökhöz, hogyha elmegyek otthonról a kutyus remeg, és liheg, nyüszög. Ez csak hétköznap szokott így lenni, a hétvégéket – mikor nem megyek dolgozni – megkülönbözteti, akkor „normálisan” viselkedik. Hétköznap a reggeli sétából, már a liftben felfele menet remeg, a farkát lehajtja és nyüszög. A lakásba érve folytatja, majd hol elbújik az asztal alá, hol meg követi a reggeli készülődésemet és a nyomomban van mindenhol. Ilyenkor jutalomfalatot sem fogad el, vagy kiköpi, ott hagyja (máskor azt sem tudja hogy falja fel minél előbb). Nem búcsúzkodom hosszan, elmenetelkor csak egy „szia szia legyél jó kutyus” és egy fejsimivel köszönök el tőle. Néha a liftnél hallok egy-egy vakkantást, de ezt nem mindig csinálja, 5 napból kb. kétszer. Volt hogy erélyesebben rászóltam, hogy fejezze be a nyüszögést, de akkor még jobban összerezzent. Nem tudom van-e jelentősége, de menhelyi kutyus volt, másfél éve van kb. nálam, és csak „egyedüli gazdija” vagyok. Azt gondoltam, hogy egy idő után majd hozzászokik az elmenetelhez, de még mindig nem. Sosem viselte jól, de voltak ennél már jobb időszakok is. Pl. hogy csak hétfő kedd volt rosszabb viselkedése a hétvége után, aztán a többi nap már „beletörődött”. Olyankor is szomorú volt, de legalább nem remegett és lihegett. Most viszont már huzamosan ideje, legalább 3. hete mindennap ezt a remegéses lihegést produkálja. Minden helyiségben lehet amikor nem vagyok otthon, és soha semmit nem rágott szét a lakásban, nem tett tönkre, nem pisilt/kakilt be, tehát semmi „bosszújellegű” magatartása nem volt. Sajnálom nagyon, mikor eljövök, rossz nézni ezt a remegést. Ha otthon vagyunk, vagy sétálunk akkor vidám, jókedélyű, játékos kutyus. Szeretnék tanácsot kérni, hogyan tudnám leszoktatni erről a viselkedésről!? Vagy hogy jobban viselje, ha elmegyek otthonról. Találtam hasonló témát, de konkrétan ilyen viselkedést nem olvastam még máshol.

Előre is köszönöm a segítséget és tanácsot: Gazdis

Válasz

Első lépésben mindenképpen rendbe kell tenni a falkán belüli sorrendet. A kutyának teljes mértékben el kell ismernie minket mint a falka vezetőjét, mert enélkül kevés esélyünk van arra, hogy megszüntessük a problémát. Az első időkben rengeteg türelemre és kitartásra lesz szükség, de megéri! A kutya amellett, hogy megtanulja, ki is az úr a háznál, megtudja tőlünk, mi az a viselkedés, ami nekünk nem tetszik. Ez leginkább azoknál a kutyáknál fontos, akikben régóta és mélyen rögzült a helytelen viselkedés. Első lépésben mindössze öt percre hagyjuk magára a kutyát, és várakozzunk az ajtó előtt. Amint meghalljuk, hogy elkezd nyüszögni, kaparni, abban a pillanatban határozottan lépjünk be, és egyetlen hang nélkül dobjunk mellé egy üres műanyag palackot, majd újra hagyjuk magára. Nagyon lényeges, hogy a kutya érezze, komolyan mérgesek vagyunk rá – testtartásunkkal, mimikánkkal is sugalljuk ezt – azért, amit csinál, mert nagyon hamar képesek felismerni, ha a gazdi nem gondolja komolyan a szidást, és így hamar játékba fulladhat az egész. Az első olyan alkalom után, amikor sikerül fél órát csöndben kibírnia, akkor lépjünk be az ajtón, de nagyon fontos, hogy ilyenkor se szóljunk hozzá, várjunk 10-15 percet, majd amikor már nem ugrál fel ránk, nem tütül, akkor hívjuk magunkhoz, és vigyük el sétálni, játsszunk vele, miközben folyamatosan dicsérjük őt. Minél többet gyakoroljuk ezt vele, annál mélyebben fog az új, helyes viselkedés rögzülni benne.


Még pár trükk…

Nem is gondolnánk, milyen fontos a kutya számára kialakított fekhely. A kutya annál jobban képes pihenni, minél nagyobb biztonságban érzi magát az adott helyen. Nem véletlen, hogy a kutyák szívesen fekszenek az asztal, a székek alá… Próbáljuk meg a kutya fekhelyét is ehhez mérten kialakítani. Párnáját, takaróját tegyük bele egy szállítóboxba, amely oldalról és felülről is fedett, így teljes menedéket képes nyújtani az ebnek.

Soha ne rögtön etetés után hagyjuk magára a kutyát. Az ürítési inger leggyakrabban etetés után jelentkezik, így a kutya hisztije gyakran ehhez köthető.
A kutya számára nemcsak a fizikai, de a szellemi kifárasztás is ugyanolyan fontos. Biztosak lehetünk benne, hogy egy fáradt kutya sokkal kevesebbet nyüszög. És ne dőljünk be a több ezer forintért vehető játékoknak, amik „segítenek”, hogy a kutya ne unatkozzon egyedül. Ezek a játékok csak pár napig érdekesek az eb számára, aztán unalmassá válnak, és a rossz viselkedés ugyanúgy előjön … csak a pénztárcánk lesz néhány ezressel könnyebb. E helyett vegyünk neki borjúcsontot, ami akár nyersen is adható, evvel elfoglalhatja magát, míg a család távol van.
Ugyanúgy biztosak lehetünk benne, hogy egy új kutya befogadása sem segít majd a problémán. Ahelyett, hogy a két kutya lefoglalná egymást, már kettesben fognak üvölteni. A rossz viselkedés határozottan gyorsabban átragad, mint a jó…

A szeparációs stressz nem kezelhetetlen probléma, de ha egyszer rögzült a kutyában, akkor nehéz kinevelni belőle. De higgyünk benne, kitartással és következetességgel teljes mértékben orvosolható!

Kutyasuliban segíthetnek, őket ajánljuk:
http://tukormodszer.hu/

Cikkek a témában:

Szeparációs stressz:
http://divany.hu/csalad/2011/04/03/kutyabiztos_lakas_lakasbiztos_kutya/
http://www.haziallat.hu/kutya/viselkedes/kutyak-egyedul/4740/
http://www.haziallat.hu/kutya/viselkedes/szeparacios-szorongas-kutya-fel-egyedul-otthon-maradni/2616/


Árva, örökbefogadott kutya nevelése:
http://www.haziallat.hu/kutya/orokbefogadas-vasarlas/orokbefogadott-kutya-nevelese/5460/
http://www.haziallat.hu/kutya/viselkedes/arva-kutyak-uj-elete/5487/

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »