Kutyák

Hogyan készítsük fel a kutyát a téli hónapokra?

kategória Kutyák
Kérdező abc2008

Kérdés

5 éves magyar vizsla lett rám bízva, a fiamé, aki május óta külföldön van. A kutya helye nem változott, csak más lett a gazdája. Eddig kisebb viselkedésbeli gondok voltak vele, de az étvágya kiváló. És bár hol jobban hol kevésbé, a bordái kilátszódnak, amit a nyári rengeteg mozgás is indokolhat / tanyára jártunk vele, ott aztán kifutkározhatja magát / most szemmel láthatólag fogyott, miközben egyre tobbet kap, mert úgy látom igényli is. Nem kellene esetleg a kaján változtatni így tél beállta előtt?

Tobbszor, tartalmasabbat?

Terike

Válasz

Az őszi-téli időszak, az esős-havas napok beköszöntével kutyánk életében is felbukkanhatnak a szezonális jellegű megbetegedések, melyek kellő odafigyeléssel elkerülhetők. A megfelelő táplálkozás például nagyban hozzájárul a betegségek megelőzéséhez.

A téli hónapokban különböző vitaminokkal próbáljuk megelőzni saját megbetegedésünket, de ebben az időszakban kutyánk szervezete is nagyobb odafigyelést kíván. Ha még nem kezdtük el, itt az ideje a kutyaházak „téliesítésének”, és a megfelelő étrend kiválasztásának!

Ne felejtsük el, hogy kedvenceink tápanyagigénye a tartás körülményeitől és az életmódtól függ. A sok időt lakásban töltő, keveset sétáló kutyusok télen-nyáron ugyanannyi energiát igényelnek, hiszen egész évben ugyanannyit mozognak. Azok a kutyusok viszont, akik jó időben rengeteget rohangálnak a kertben, vagy sokat sétálnak - amire a hideg, latyakos időben kevésbé van alkalmuk - a tél végére zsírpárnákat növeszthetnek. Csökkentsük a bevitt kalóriák mennyiségét, hogy tavasszal újra fitten, lendületesen tudjanak a sportos életmódba visszailleszkedni.

A télen is szabadban tartott kutyáknak viszont ebben az időszakban több energiára van szükségük. Ezt házi koszttal nem lehet biztosítani, csak jó minőségű, kiegyensúlyozott étrenddel. A hőtermelés sok energiát igényel: emeljük meg ilyenkor a táplálék zsírtartalmát!

A szőrzet rendben tartása ilyenkor még fontosabb, mint nyáron: a nedvességtől a bunda összecsomósodik, az összegubancolódott szőr koszosabb lesz, alatta a bőr akár be is gyulladhat. Jótékony hatású ilyenkor a halolaj tartalmú készítmények adása (vagy olyan tápok vásárlása, melyek ezeket tartalmazzák): a kiegyensúlyozott arányú omega-3 és omega-6 zsírsavak gyulladáscsökkentő és bőrtápláló hatásúak, általuk a szőrzet fényesebb és dúsabb lesz, emellett ezek a tápok extra energiát adnak a szervezetnek, így segítenek megőrizni szabadban tartott kutyánk egészségét.

Reggelente sok kutyus merevebben kel fel, lassabban mozog, nem szívesen sétál. A hidegfrontok betörésekor ezek a panaszok erősödnek. A tünetek mögött gyakran ízületi fájdalmak állnak, melynek oka az ízületek gyulladása, súlyosabb esetben elfajulása. Ezek a megbetegedések gyakran genetikai okokra, az ízületek veleszületett fejlődési rendellenességeire vezethetők vissza. Az állatok a fájó ízületeket próbálják tehermentesíteni. Forduljunk állatorvoshoz, aki olyan gyógyszert ad a kutyusnak, amely biztonságosan adható hosszú távon is - az embereknek adható fájdalomcsillapítók a kutyák számára nagyon veszélyesek lehetnek!

Ha viszont már megtörtént baj, télen a kutyáknál is a légúti megbetegedések a leggyakoribbak. Sokan érkeznek az állatorvosi rendelőbe azzal a panasszal, hogy a kutya köhög, furcsán nyeldekel, öklendezik, fehér habosat hány, olyan mintha valami megakadt volna a torkán. Szerencsére a legtöbb esetben nem erről van szó, hanem megfázás, légúti megbetegedés okozza a bajt. Mivel ezek a betegségek étkezéskor elég fájdalmasak, fontos, hogy ilyenkor ne száraztápot vagy csontosat, hanem jó minőségű, puhább konzerveket adjunk a kutyának eledelül. Fontos az ivóvíz hőfoka is: séta után ne engedjük, hogy a kutyus hideg vizet igyon, hanem cseréljük ki enyhén langyosra.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »