Kutyák

Kutyánk fél és támad más kutyákat

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező zserbito

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

Van egy jack russel fiú kutyám, 3 éves és egy menhelyről hoztuk el 3 hónapos korában. A menhelyre 2 testvérével került oda és tudomásunk szerint egy kuka mellett találták őket egy dobozba, előfordulhat, hogy bántották is. Kezdetben nem is volt vele semmi probléma. Nem volt gondja más kutyákkal sem. Azonban az utóbbi időben séta közbe meglát egy kutyát morog, ugat, borzolja a hátán a szőrt. Nem lehet más kutya közelébe engedni.

A másik problémánk vele, hogy nem egyszer volt már olyan, hogy ránk is morgott ha valami nem tetszett neki, mindamellett meg rendívül véd minket. Szeretnék érdeklődni, hogy ez esetbe mit tudunk tenni, hogy elmúljanak ezek a gondok? Az ivartalanítás megoldás lehet esetleg? Vagy vigyük el kutyaiskolába?

Válaszát előre is köszönöm!

Luca

Válasz

Kedves Luca

1./ A fajtársakhoz történő szocializációt - ellenőrzött és biztonságos körülmények között ! - kell pótolni, vagy a korábbi ezen a területen szerzett negatív élményeket, pozitívval ellensúlyozni.

2./ a.) Valószínűleg elkényeztetésből fakadó rangsorprobléma lehet az ok, hogy kezdeti dominanciát mutat a kutya.

2./ b.) A túlzott személyvédelmi megnyilvánulások szintén összefüggésben vannak a dominanciával. Az ivartalanítás mindenképpen ajánlott és előfeltétele, hogy mind a két problémát tréninggel, ellenkondicionálással, neveléssel, rangsorbeállítással kezelni lehessen.

Üdvözlettel: Stefan Siman
www.4tappancs.hu

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »