Kutyák

Milyen időközönként kell féreghajtani a kutyát?

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező zsuzsi87

Kérdés

Üdvözlöm, van egy 5 hónapos Shih-tzum! Szeretném kérdezni hogy milyen időközönként kell féreghajtani? Kb egy hónapja kapott féreghajto tablettát! Már megvan minden oltása. És ha nem kap féreghajtót akkor lehet valami baja? Köszönöm!

Válasz

A féreghajtást általában negyedévente ajánlatos elvégezni. Nagyon fontos a féreghajtás, ugyanis többféle féreg is okozhat fertőzést a kutyának. A fertőzést okozó leggyakoribb féregfajokat a következőképpen csoportosíthatjuk:

Fonálférgek : orsóféreg ( Toxocara canis ), ostorféreg ( Trichuris vulpis ), kampósféreg ( Ancylostoma caninum )
Galandférgek: uborkamagképű galandféreg ( Dipylidium caninum ), egyéb galandféreg fajok ( Echinococcus, Taenia )

A férgek súlyos betegséget okozhatnak a kutyának

A belső élősködők által okozott probléma súlyosságát több tényező befolyásolja. Így például a kutya kora, általános egészségi állapota, a fertőzöttség mértéke és a parazita faja is. Felnőtt állatokban csak ritkán találkozunk súlyos tünetekben megnyilvánuló fertőzöttséggel, és a megbetegedett állatok rendszerint más ok miatt legyengült immunrendszerrel rendelkeznek vagy súlyos tartási hibák állnak a háttérben.

A féregfertőzöttség elsősorban a kölyökkutyák esetében jelenthet súlyos problémát. Az orsóférgesség szinte minden kölyökkutyában előfordul. Közepesen súlyos esetben a fertőzöttség növekedésben való visszamaradást, a has puffadtságát, fájdalmasságát okozza, nagy mennyiségű féreg jelenléte a bélrendszerben azonban akár bélelzáródást, a kiskutya nagyfokú gyengeségét, sőt akár idegrendszeri tüneteket is okozhat.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »