Kutyák

Milyen időközönként szükséges a kutyát féreghajtani?

kategória Kutyák
Kérdező dominik2015

Kérdés

Kedves Dr. Házziállat,

azt szeretném megkérdezni, hogy kutyák féreghajtása milyen gyakran indokolt ha kisgyerek is van a családban és a kutyák nincsenek elzárva? Ha pl 2-3 havonta elvan végezve a féreghajtás, úgy a köztes időszak is lehet e veszélyes gyerekre nézve, illetve hogyan előzhető meg az esetleges fertőződés emberre nézve, a gyakori kézmosáson túl? Hogyan lehet a kutyát leszoktatni arról, hogy a gyerek arcát ne akarja folyton megnyalni? Nyuszi is van a családban, így vele kapcsolatban annyi lenne a kérdésem, hogy magától a réti szénától kaphat e a gyerek betegséget, adott esetben féregfertőződést ha a szájába kerül? (gyógynövényes, jó minőségű osztrák szénát kap a nyuszi)

Köszönöm a válaszokat előre is!

Válasz

A bolhairtás és féregtelenítés illetve indokolt esetben a bélsár parazitológiai vizsgálata szinte az oltásokkal együtt végzendo. Un. széles spektrumú féregteleníto pasztát vagy tablettát 2 hetes kortól 12 hetes korig kéthetente adunk. Ezután negyed évente, szobakutyáknak félévente adunk féreghajtót. Szintén negyedévente kapjon féreghajtót az állat,ha kisgyermek van a családban. A bolhairtást 8-12 hetes korban kezdjük, a készítményt kérjük állatorvostól vagy állatpatikában. Számtalan készítmény van forgalomban, nem mindegyik adható kölyköknek, különbözo hatásmechanizmusú, és árú készítmények ezek. kérjük ki az állatorvos tanácsát (a bolhairtó nyakörvek közül számtalan van forgalomban, egy – két készítmény hatása megfelelo csupán).

A nyuszi szénájától nem kaphat féregfertőzést.

Ha negyedévente kezelik a kutyust és betartják az alapvető higiéniai szabályokat, semmi bajuk nem lehet.


A kutyák több különböző ok miatt nyalják meg az ember arcát, de ez a legtöbb esetben főképp a szeretet és a ragaszkodás egyik jele. Ez a viselkedés a farkaskölyköktől származik, akik az anyjuk arcát nyalogatják ezzel jelezve feléjük, hogy éhesek, így meg kell őket etetni. A kutyák nem ugyanazon mód táplálják a kölykeiket, mint a farkasok, de a nyalás ösztöne megmaradt. A kölyökkutyáknál pedig még inkább tapasztaljuk ezt, mint a felnőtteknél.
Erről is csak akkor kell leszoktatni, ha zavarja Önöket. Ha csak aggodalom a féregfertőződés miatt, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy a rendszeresen féreghajtott állat nem jelent veszélyt.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »