Kutyák

Golden retriever kutya fülén dudor

kategória Kutyák
Kérdező 46zsomi

Kérdés

Goldenretriver kutyám 12 éves. A jobb fülében egyre növekvő kidudorodás van amely napról napra növekszik. Szükség van-e orvosi segítségre vagy csak a korral együtt járó zsírmirigy?

Válasz

Több oka is lehet a duzzanatnak! Ha gyorsan növekedett, akkor a legvalószínűbbnek egy tályogot tartok, aminek a kiinduló pontja lehetett egy szúrás, csípés, de akár gyulladás is. Sokszor a szúrás helyét is azért nem találjuk meg, mert már régen begyógyult mire a tályog meggyűlt gennyel.
A másik ok ami valószínű lehet, már sokkal rosszabb, mivel ebben az esetben a daganatra gondolnék. Ritkán még a nagyon-nagyon gyors növekedés is lehetséges. Ebben az esetben már minden attól függ, hogy milyen típusú daganat, jó, vagy rosszindulatú, műthető-e.

A tályog esetén azt meg kell nyitni, kitisztítani, és antibiotikum kúrát kell a kutyusnak szednie.

Megpróbálhatják otthon meleg-langyos kamilla teával borogatni a duzzanatot hátha kifakad, de a legjobb a kutyus szempontjából is, mégis az orvosi vizsgálat és ellátás lenne. Azért is volna ez a legjobb választás, mert ha esetleg tényleg daganat, akkor nem mindegy, hogy az mikor derül ki. Egy gyors növekedésű tumor esetén bizony napok is számítanak!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »