Kutyák

Kutyám rázza a fülét...

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező Tucsok2004

Kérdés

Tisztelt Dr!

Nekem egy 8 éves kis kutyám van, ugynevezem, hogy "fajtiszta korcs":) Arra figyeltem fel, hogy szegénykém már több hete csapkodja a füleit, veri az oldalához felváltva jobbra- balra. Elég erősen, mert hallom, ahogy csattannak. Nem tudom mi lehet az oka? Mit tud tanácsolni Dr. Köszönöm előre is. Gazdamaria

Válasz

Kedves Gazdi!

Lehet atka, vagy fülgyulladás, mindenképpen vizsgálatot igényel. Vigye állatorvoshoz! Kutyáknál gyakori, olykor hosszan tartó, nagyon kellemetlen fülbántalom a fülkagylóra vagy a fülszélre is átterjedő külsőhallójárat-gyulladás (otitis externa). Főképp a hosszúfülű kutyafajták vannak kiszolgáltatva mindenféle gyulladásnak a nyirkos, meleg fülüregben összegyűlő por, idegen testek, rovarok, toklászok, atkák, baktériumok, gombák és a felesleges fülzsír következményeként.

A hosszú fülek, az esetlegesen legyengült állapot vagy a rossz fülhigiénia a helyi elhárító mechanizmus túlterheléséhez vezet. Azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a fül a test tehermentesítő, méregtelenítő, „szellőztető berendezése" is, és szükség esetén kiválasztó funkciót is átvehet.

A fülfolyás (otorrhea) néha a máj- vagy veseelégtelenség vagy fennálló hólyagelégtelenség visszaszorításának a következménye. Minden esetben alaposan meg kell vizsgálni, hogy elsődleges fülbetegségről, vagy belsőszervi problémák következményeiről van-e szó.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »