Kutyák

Kutya vakarja, rázza a fülét

kategória Kutyák
Kérdező nicolas

Kérdés

Tisztelt Dr!

Van egy tacskó-boxer keverék kutyám kb 1-2 honapja vettem észre hogy amikor vakarja a jobb fülét felnyüszit! Észre vettem hogy pirosabb mint a másik és "szagos". Mit tanácsol mit tegyek :Kamilla vagy fülcsepp???

Válaszát elöre is köszönöm

maradok tisztelettel:Genetheimné

Válasz

Kedves Olvasó!

A fülgyulladás az egyik leggyakoribb betegség amivel a kutyatulajdonosok felkeresik az állatorvost. Jó hír, hogy megfelelő kezeléssel gyorsan és hatékonyan lehet gyógyítani, de elhanyagolva a kutya akár a hallását is elveszítheti. A legfontosabb, hogy kiderítsük az okot, ami csak orvosi vizsgálattal (műszerrel) lehetséges, otthon vaktában kezelni nem érdemes.

Fülgyulladásról bővebben:

A folyamat kialakulásában számos tényező játszik szerepet. Ilyen lehet ha fürdés, vagy fürdetés során víz, séta közben toklász, vagy bármilyen idegen test, külső élősködő kerül a hallójáratba, ami gyulladást okoz, és elősegíti baktériumok, gombák megtelepedését.

Honnan tudjuk, hogy kutyánknak (macskánknak) fülgyulladása van?

A kutya rázza, dörzsöli a fülét, esetleg ferdén tartja a fejét. A fülbe belenézve a hallójárat bőre kipirult, gyulladt, nem egyszer bűzös váladék szivárog belőle. A gyulladás vagy csak az egyik oldalon jelentkezik , vagy akár mindkét fület érintheti egyszerre.

Ezek a fülgyulladásos esetek általában jól kezelhetőek, bár a kezelés akár több hétig is eltarthat a teljes gyógyulásig. Lényeges, hogy a tünetek észlelésekor minél hamarabb keressék fel az állatorvost.

A legfontosabb teendő ilyenkor a gyulladást kiváltó ok megszüntetése (pl. idegen test esetén annak eltávolítása), és a hallójárat alapos tisztítása. Ezt követheti a gyógyszeres terápia, ennek két fontos eleme van: Az első a hallójárat naponta történő tisztítása erre a célra kapható fültisztító oldattal, a második a naponta kétszer alkalmazandó fülcsepp. A fülcsepp baktériumölő, gombaölő, atkaellenes, és gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmazhat. A kezelést otthon, akár több héten keresztül folytatni kell, alkalmankénti állatorvosi kontrollvizsgálat mellett.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »