Kutyák

Miért fulladozik a kutyám örömében?

kategória Kutyák
Kérdező udith2

Kérdés

Van egy 1 éves shi-tzu szuka kutyusom. Amikor valaki elmegy itthonról, nagyon ideges lesz, folyton az ablakon néz ki és minden zajra felkapja a fejét. Amikor hallja hogy nyílik a kapu akkor már ott ül az ajtó előtt és nagyon izgatott. Amikor beér az illető az ajtón addigra már teljesen felpörög, ugrál, forog....ekkor szokott befulladni, kicsit ziháló és hörgő hangot ad egyszerre. Nyújtogatja előre a nyakát, nem kap hirtelen levegőt. Fél éve csinálja, egyre gyakrabban, már idegeneknél is. Napi kb. 3-szor. Fél percesek kb. ezek a "rohamok". Elvittük egy helyi klinikára. Meg röntgenezték, azt mondták nem szűk sehol a légcső és a tüdeje is rendben van. Brachycephal syndroma, azt mondta az orvos ez lehet csak a gond, a kutya anatómiája, vagy esetleg kezdödő epilepszia. A kutya nem fullad ha sokat fut, sétál, játszik...stb. Csak ha valaki elmegy itthonról és megjön vagy ha valaki jön.

Annyira örül, hogy nem kap elegendő levegőt. A kérdésem az lenne, hogy lehet e pusztán lelki, pszichés eredetű ez a dolog amihez még hozzájárul a rossz anatómiája a fulladáshoz hasonló rohamhoz. Érdemes elkezdeni egy epilepsziás kezelést, mert ezt is ajánlották, de én nem hiszem hogy ez szükséges lenne. Attól még stresszes marad a kutya. Próbáltam elterelni a figyelmét, sokat sétálni vele, játszani, így már csak 2 vagy 3 naponta egyszer fulladt be, amikor nem számítottam rá, és kapott valamilyen gyulladás csökkentőt, amitől már nem horkól ha alszik, szóval javulás van, ez elegendő, vagy ettől még lehet komoly a baj?. Mit tehetnék? Ajánlották az endoszkópos vizsgálatot is, nem e légcsőbénulás lép fel, de epilepsziát erőltetik folyton, hogy előtte arra kezelnék. A légcsőbénulásnak lehetnek ilyen tünetei vagy azok komolyabbak lennének? Köszönöm előre is!

Válasz

A Brachycephal syndroma nem jellemző a fajtára és egyébként viszonylag pontosan diagnosztikálható. Az epilepsziára történő kezelést én személy szerint csak "pénzlehúzásnak" tartanám a pillanatnyi helyzetben. Ugyanis az epilepszia pontos meghatározására hosszabb idő (4-6 hónap, 2-4 roham tüneti megfigyelése és egy macerás teszt-eljárás) szükséges. A légcsőbénulás szintén egyszerűen diagnosztikálható: vagy van, vagy nincs. Tapasztalataim szerint arra van nagyobb esély, hogy ha a jelenlegi stressz okozta pszichikai tünetet nem kezelik megfelelően akkor ebből valóban kialakul az epilepszia egyik fajtája. Véleményem szerint inkább a szeparációs félelmi szorongásból és az üdvözlési szertartás intenzitásából eredő a tünet. Amelyet a tartási körülmények változtatásával és a klasszikus egyedülmaradási félellemben szenvedő kutyáknál alkalmazható terápia és tréningmódszerekkel lehet kezelni. Egy személyes megfigyelést követően tudok felelősségteljes tanácsokat adni. (30-2929995)

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »