Kutyák

Miért eszik füvet a kutyánk?

kategória Kutyák
Kérdező Judy24

Kérdés

Üdv!

Kutyáin egy három éves magyar vizsla és egy majd egyéves törpe tacsi. Az utóbbi időben felfigyeltünk rá, hogy gyakran esznek füvet. Etetni táppal szoktuk őket de mindeféle maradékot is megesznek. Nagyon mozgékonyak, naponta teszünk hosszú sétákat. Semilyen más furcsaságot nem tapasztaltunk náluk a gyakori fűevésen kívül. Visszavezethető-e ez valami betegségre?

Válasz

Kedves Olvasónk,

nem írja, hogy milyen kutyatápot kapnak (olcsó vagy premium, nem mindegy..), de a fűevésnek többféle magyrázata van:

Az egyik lehetséges magyarázat szerint a kutya vadon élő, magukat vadászatból fenntartó ősei az elejtett zsákmányt általában mindenestül elfogyasztották, és mivel áldozataik között sok növényevő volt, így a vadon élő kutya az azok gyomrában és beleiben lévő füvet és egyéb növényeket is elfogyasztotta.

Sokan úgy vélik, a kutyák azért esznek füvet, hogy így pótolják az étrendjükből hiányzó tápanyagokat. Ösztönösen rágcsálják és fogyasztják el a füvet, hogy így jussanak vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és olyan élő enzimekhez, amelyek csak a friss, nyers, teljes értékű táplálékokban találhatók. Az egykori - friss húsból, magvakból és zöldségekből álló - ideális étrendjüket felváltó maiból gyakran hiányoznak ezek az összetevők.

Mások úgy gondolják, a fűevésnek gyógyhatása van: enyhíti ugyanis az emésztési problémákat. Ha kutyánk gyengélkedik - hány vagy hasmenése van -, nem ritka, hogy fűlegeléssel próbál segíteni a baján. Míg azonban a kevés fű segítheti az emésztést, a túl sok fű még inkább súlyosbíthatja a helyzetet: előfordulhat, hogy a fűszálak éles szélei irritálják a mkutya gyomrát, így elfogyasztás után pár perccel ki is hányja a füvet.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »