Kutyák

Hogyan kezeljem kutyám gombás bőrfertőzését?

kategória Kutyák
Kérdező reka96

Kérdés

A kutyakozmetikus szerint westiem füle gombás. Állatorvoshoz nem akarom vinni ha nem muszáj, mert nagyon fél tőle és kezelhetetlen lesz. Lehet kapni valamilyen fülcseppet ami helyrehozhatná? Mennyi ideig lehet ezzel várni?

Válasz

Kedves Gazdi!

A gombás elváltozások kezelése sok-sok türelmet igényel. A kezelés hetekig, hónapokig is eltarthat. A leírt kezelés korrekt, bár a Nizoral májkárosító hatása miatt meggondolandó a szájon keresztüli tablettás kezelési mód. Kétségtelen, hogy súlyos esetben ezt is meg kell próbálni.

Emberre is átterjedhet, ezért ne várjon a kezelésével, forduljon vele állatorvoshoz.

Hetente 2 alkalommal kell Nizoral samponnal nagyon alaposan megfürdetni a betegeket.  Az első mosást lehet normál samponnal végezni, majd alaposan leöblíteni (tusolás). Ezt követően a Nizorallal az egész testfelületen habot kell képezni (nem habzik túl jól), és azt kb. 10 percig rajta kell hagyni. Praktikusan 10 percen keresztül kell dörzsölgetni a habot az állaton. Ezt követően alaposan le kell öblíteni (tusolás). A kezelést 3-4 héten keresztül következetesen végezni kell.

Nyilvánvalóan fontos az is, hogy az állatok közvetlen környezete, eszközeik a szokottnál is gyakrabban tisztítva, fertőtlenítve legyenek.

Létezik gombás bőrfertőzés elleni oltás:

Gombás bőrfertőzés ellen kétszeri oltás javasolt, sőt később évenkénti ismétlő oltás is szükséges a védettség fenntartására. Az oltások a fertőző betegségek megelőzését szolgálják és jóval kevésbé költségesek - az állatot is kevésbé viselik meg - mint a betegségek kialakulása esetén azok gyógykezelése. Kérdezze erről állatorvosát.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »