Kutyák

A kutya hallójárat gyulladása az arcideget is érintheti?

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező Judit111

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Nagyon el vagyok keseredve a 3 éves shar pei kutyánk egészségi állapota miatt. Az elmúlt másfél hónapban rengeteg időt és pénzt költöttünk el az állatorvosunknál, a kutya állapota azonban stagnál. Mivel nem tudom mi mivel függhet össze, ezért az elején kezdem, és elnézést kérek előre is, ha egy kicsit hosszú leszek.

Szóval Negrónak kb. másfél hónapja belement valami a szemébe. A gyulladást antibiotikumos szemcseppel lehúztuk, majd miután már ideje is volt, úgy döntöttünk, felvarratjuk a kutya szemhéját. A műtét rendben zajlott, és úgy tűnt, a kutya is rendbe jött, a szeme szépen gyógyult. Lekerült róla a gallér is.

Ezt követően kb. öt nappal később azt vettük észre, hogy a kutya jobb füle alatt egy hatalams duzzanat alakult ki. Felhívtam az állatrovost, aki azt mondta, valószínűleg méhecske csípte meg. Itassunk vele kálciumot, ha nem javul, szombaton vigyük el hozzá. Így is tettünk, a duzzanat ugyan el nem múlt, de látványosan javult. Nem mentünk állatorvoshoz, úgy gondoltuk, tényleg méhe vagy darázs csípte meg, most már néhány nap és rendbe jön. Ezután a javulás után azonban két-három nappal azt észleltük, hogy Negró nem tudja kinyitni a száját. 35 fokos melegben még a nyelvét sem tudta kidugni a szájából. Másnap rohantunk az állatrovoshoz, aki nem tudta szétfeszíteni az állkapcsát, ezért elaltatta. Sajnos altatásban sem lehetett a kutya száját 1 cm-nél nagyobbra kinyitni.

Készült röntgenfelvétel, ami sem törést, sem elmozdulást nem mutatott. A jobb füle alatt viszont volt egy nagy gyulladt góc. Kapott szteroid injekciót, illetve antibiotikumot, két naponta hordtam három alkalommal antibiotikum-injekcióra. Minimális javulás volt, a nyelvét legalább már ki tudta dugni és tudott lihegni.

Az injekciókúra végén mentünk kontrollra, ekkor már a kutya állapota megint romlott, a nyelve ismét nem fér ki a száján, a füle alatti bal oldali nyirokcsomó is kissé duzzadt. Medrolt kell neki adnunk, ezen kívül Quamatelt és B-vitamint. A kutyának egyébként az étvágya jó, csak fizikailag van kissé akadályozva az evésben, a segítségünkkel eszik, így a súlya nem csökkent tovább. Most 19,5 kg.

Az ivást is meg tudja valahogy oldalni, ugat és nagyon sokat mozog. Az állatorvosunk verziója az, hogy a kutya ráesett a pofájára és sérült az arcidege. Én viszont ezt nem hiszem. Ismerem a kutyámat, tudom, milyen körülmények között él, tudom a szokásait, tudom, mi az, amit maximálisan megkapott tőlünk, és mi az, amit sajnos elhanyagoltunk. Ez utóbbi a fültisztítás. Az elején megpróbáltuk, de kézzel-lábbal tiltakozott ellene, ketten nem voltunk elég ügyesek ahhoz, hogy tisztességgel kitisztítsuk a fülét, ezért sajnos felhagytunk a kísérletezéssel. Hamarosan el is kezdte rázni a fejét. Ez az állapot már másfél éve biztosan tart. Emiatt én felvetettem az állatorvosnak, hogy nem lehet-e esetleg az, hogy a füle okozza ezt a problémát, de ő ezt kizártnak tartja, és ebbe az irányba nem is akar gondolkodni.

Azt mondta, sok fülgyulladást látott már, de olyat, ameliyk szájzárat okoz, még nem. Ugyanakkor a honlapon olvasott cikkek között találtam olyat, ami szerint a hallójáratgyulladás a kutyák arcidegét is érintheti. Abban kérném tanácsukat, hogy érdemes-e ezen a vonalon az állatorvosunk /akinek a munkájával egyébként eddig semmi problémánk nem volt/ ellenében is elindulnunk, vagy van-e még esetleg egyéb olyan lehetőség is, amit számításba lehetne venni.

Nem szeretnénk ugyanis elveszíteni, de az állapota most már tényleg aggodalomra ad okot.

Előre is köszönöm a válaszukat. Judit

Válasz

A shar pei különleges fajta, egy csomó olyan betegséggel és állapottal, ami más kutyafajtákban nem fordul elő, így sok állatorvos, aki csak ritkán találkozik ilyen fajtával, nem ismeri fel ezeket a dolgokat. Emiatt a shar pei egyik-másik jellegzetes bajának felismeréséhez komoly tapasztalatok és nagy shar pei forgalom kell. Azt, hogy a leírt tüneteket mi okozta, én biztosan nem tudom megmondani, de van egy ilyen tapasztalat állatorvos kollégám, aki szerintem biztosan érdemben hozzá tud szólni a dolgokhoz. Hozzá kellene elmenni. Dr. Seregi Antalnak hívják, és Budapesten a XI. ker. Gazdagréten dolgozik a FeliCavet Állatkórházban.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »