Kutyák

Kutya hányás, hasmenés

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező maria.borbely91

Kérdés

A kutyám tegnap hányt és nagyon keveset evett szinte semmit, ma reggel meg a hasa ment, és továbbra is nagyon keveset eszik szinte csak egy két falatot, valamint a közérzete sem túl jó, nem olyan határozott mozdulatokkal közlekedik, mint ahogy szokott. Mi okozhatja? Próbáltam vizsgálgatni, de nem igazán értek hozzá, csak annyit tudok, hogy a szemét kell megnézni és az ínyét, de nem láttam elváltozást, a szeme fehér volt, az ínye pedig rózsaszínes.

Mária

Válasz

Kedves Mária!

A hányás, nyálkás széklet, levertség sokféle betegség tünete lehet. A hányadék színe, amennyiben nem tartalmaz alakos elemeket (pl. takarmányt), vagy vért, rendszerint sárgás színű. Ez a szín a gyomorsav (sósavas pepszin) normális színe. A zöldes árnyalat gyakran az emésztési rendellenességben szenvedő kutya (macska) "legeléséből" (fű, gyomok rágcsálása) adódik. Gyakran említik, hogy a hányadék habos. Nos, ez sem valami különleges jel, csupán arról van szó, hogy az öklendezés során a váladék felhabosodik. Hasnyálmirigy gyulladás esetén is lehetnek ilyen tünetek, de ez a betegség - szerencsére - viszonylag ritka. Egyéb emésztőszervi megbetegedésektől a legegyszerűbben vérvizsgálattal lehet elkülöníteni. Míg az emésztőszervi megbetegedések (mint pl. gyomor- bélgyulladás) viszonylag rövid idő alatt gyógyulhatnak, a hasnyálmirigy gyulladás hosszadalmas, "macerás" betegség, nemegyszer végzetes kimenetelű is lehet minden beavatkozás ellenére. Nemegyszer intenzív (kórházi) kezelést igényel, mert a "nulldiétás" állatot mesterségesen kell táplálni (infúziókkal). Gyakori eset, hogy azonosnak látszó tünetek mellett egyszer gyorsan, máskor lassabban, vagy egyáltalán nem gyógyul az állat. Ennek az az oka, hogy azonos tünetek hátterében is sokféle betegség lehet. Hogy miről is van szó, ennek kiderítése az állatorvos feladata.

Az ismétlődő hányás, hasmenés az állat kiszáradásához vezethet, ezért igen fontos a folyamatos, rendszeres állatorvosi vizsgálat és kezelés (gyakran szükség van - egyéb gyógyszerek mellett - infúziókra is). Ezért ha nem javul az állat állapota, vigyék  állatorvoshoz.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »