Kutyák

Kiskutyám sűrűn köhög, erős száj szaga van, remeg nyüszög és sokat hány.

kategória Kutyák
Kérdező Marco100

Kérdés

Tisztelt Dr Nő/Úr!

A 2 éves Yorkshire terrier kiskutyám sűrűn köhög, erős száj szaga van, remeg nyüszög és sokat hány. Étvágya van. Mi lehet vele a probléma?

Válaszát előre is köszönöm

Válasz

Kedves gazdi!

Már az egyik ok is bőven elég lenne ahhoz, hogy a kutyáját állatorvoshoz vigye...

SZÁJÜREGI PROBLÉMÁK:
Fogkövesség, Epulis, Maradó tejfog, Papillomatosis

LÉGUTI PROBLÉMÁK:
Légcsőszűkület, Asztma

HASMENÉS
Számos oka közül a helytelen étrend, a túl zsíros, fűszerezett, romlott, tejtartalmú étel váltja ki a hasmenést, de bélférgek is előidézhetik. A hasmenést okozhatja valamilyen izgalom, vagy stressz is, de az ilyenfajta hasmenés hamar elmúlik, és nem igényel különösebb kezelést.

HÁNYÁS
Normális körülmények között is sokszor előfordul, hogy a kutya elvonul egy csendes sarokba, és kihányja az imént elfogyasztott ételt, különösen, ha nagyon mohón habzsolta be azt. Az is gyakori, hogy a kihányt ételt újra megeszi. Ha úgy látjuk, hogy a kutya közérzete különben jó, és nem mozog, viselkedik rendellenesen, akkor nem valószínű, hogy beteg. Élete folyamán a kutya sok ösztönös cselekvést végez, amelyet vad őseitől örökölt. Hasonló a helyzet a kutyák alkalomszerű, esetenkénti hányásával is, amely tulajdonképpen valamiféle ősidőkből fennmaradt viselkedés. A természetben a vadkutyák együttesen rontanak rá a zsákmányra, és ha leterítették valamennyien, azon szorgoskodnak, hogy a zsákmányból minél nagyobb darabot kaparítsanak meg. Ezután egy nyugodt, csendes helyen a gyomorban tartalékolt étel a napvilágra kerül, az így kihányt ételt zavartalanul, és kényelmesen elfogyaszthatták. Megállapíthatjuk tehát, hogy a kutya szándékosan, akaratlagosan is képes hányni.
Sok kutyabetegség kezdetét is hányás jelzi, így pl. a legtöbb mérgezést, az urémiát, a bélcsavarodást, ezeket nem szabad összekeverni a természetes hányással.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »