Kutyák

Kutyám hányással küzd, széklete véres, nyálkás.

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező pamacska22

Kérdés

Kedves Doki

Azzal fordulok önhöz, hogy 1 éves keverék kistestű kutyusom napok óta beteg. Elvittem orvoshoz kapott is ínyekciókat és infúziót is de nem használtak. Azóta is hány és véres nyálkás a széklete. Egyre gyengébb, enni nem eszik folyadékot pedig fecskendőn keresztül tudok csak a szervezetébe juttatni.

Kérem segítsen nem szeretném elveszíteni :'(

Válasz

Hányással véres széklettel járó kórképet több esetben is tapasztalhatunk. Ha vizsgálnám a kutyust, akkor elsőre biztosan megkérdezném, hogy kapott-e minden évben kombinált oltást a kutyus, mert például felnőtt ebeknél is előfordulhat a parvo vírus okozta bélgyulladás, ami jellegzetesen hányással, véres hasmenés ürítésével szokott együtt járni. Ehhez hasonló tüneteket tud okozni a corona, vagy a rota vírus okozta fertőzés is. Ezekben az esetekben elengedhetetlen az orvosi ellátás, mert nélküle akár halálos kimenetelű is lehet a kórforma. Ilyenkor lassan adott infúziós terápia mellett antibiotikumot adunk a lehetséges bakteriális felülfertőzés elkerülésére. Az infúziós táplálásra azért is van szükség, mert egyrészt a kutyusnak nincs étvágya, másrészt a gyulladt beleket nem szabad terhelni, tehát érdemes koplaltatni, de energiára és folyadékra azért a szervezetnek szüksége van.

Fontos adat még, hogy lázas-e a kutyus (39,5 fok felett lehet ebnél lázat megállapítani). Ha igen, akkor ez is a fertőzés diagnózisa irányába visz minket inkább.
Bizonyos esetekben viszont, főleg ha a kutyus görcsöl, hány és véres a hasmenése gondolhatunk mérgezésre is, ahol szintén az infúziós terápia a kezelés törzsét képezné.

Ha nincs láz, akkor felmerülhet még egyéb gondolat is. Fontos kórelőzményi adat lehet, hogy kapott-e csontot a kutyus a rosszullétet megelőző napokban. Sajnos előfordulhat, hogy az idegentest okozza a hányást és belek vérzését. Ilyenkor a diagnózishoz okvetlenül javasolt egy röntgen, illetve bizonyos esetekben az ultrahang is informatív lehet.
Ritkább estekben agresszív bakteriális, vagy nagyon durva parazitás fertőzés okozhat véres széklet ürítést.
Én a leírtak alapján azonban elsősorban vírusos fertőzésre gondolnék. Ebben az esetben különös figyelmet fordítsanak arra, hogy ha van másik kutyus a beteg mellett, akkor azt most alaposan különítsék el, mert könnyen megfertőződhet, ha együtt maradnak.
Táplálékkal ne is nagyon kínálják most a kutyust, hanem inkább legyen két vizes tálja. Az egyikben csak tiszta víz, a másikban egy kis szőlőcukros víz legyen.

A leírtak alapján azonban mindenképpen azt javasolnám, hogy menjenek vissza  orvosukhoz, mert feltételezhetően az infúzió és antibiotikum kelleni fog a felépüléshez. A gyógyszeres kúra során, illetve utána néhány napig pedig ne feledkezzenek el a probiotikum adagolásáról, amihez számos készítmény áll rendelkezésre állatpatikában, melyeket vény nélkül megvehetnek.
Jobbulást kívánok és persze ha van kérdésük, akkor írjanak nyugodtan!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »