Kutyák

Kutyánk levert, hányt is

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező yotga

Kérdés

Üdv!

Ma hazaértem és azt vettem észre a kutyámon(Rottweiler) hogy rossz a közérzete. Közelebb mentem hozzá és láttam, hogy erőteljesen nyáladzik és nemszívesen mozdult meg. 10-15 perc elteltével hányt is.

Várom mielőbbi válaszát!

Köszönettel: yotga

Válasz

A hányás önmagában általában még nem betegség.
A kutyánál könnyen megy a hányás, kivált ha sokat és mohón evett. A kihányt ételt gyakran rövid idő után ismét megeszi. Ha a kutya mélyen lehorgasztott fejjel, kúszva jár-kel, öklendezik, számíthatunk arra, hogy rövidesen hányni fog, tehát igyekezzünk vele mielőbb ki a szabadba.

A kutya szokatlanul száraz és forró orra valami betegségnek lehet az előjele.
Mivel azonban ez a jelenség alvás vagy megerőltető munka után, nagy hőségben, sőt száraz földben való turkálás következtében, néha pedig a tüzelő szukánál is előfordulhat, mielőtt az állatorvoshoz szaladnánk, figyeljük egy ideig, mert lehet, hogy rövidesen ismét hideg és nedves tapintású lesz az ijedelmet okozó orr, ahogy az az egészséges kutya orrához illik.

Ha csakugyan okunk van betegségre gyanakodni, mérjük meg a kutya hőmérsékletét.
A hőmérés technikája: A lázmérő valamilyen síkosítóval ellátott hegyét kb. 3 cm mélyen bedugjuk a kutya végbélnyílásába. (Hagyományos lázmérőt 3-4 percig tartsunk bent.) Közben, amit feltétlenül a falkavezértként tisztelt gazda végezzen, a kutyát le kell fogni. A kutya normális hőmérséklete 37,4-39 C között ingadozik. Ha a hőemelkedés meghaladja a 39,3 C fokot, állatorvoshoz kell fordulni.

Ha úgy érezzük, hogy kutyánk viselkedése és állapota komolyabb megbetegedésre enged következtetni, haladéktalanul vigyük állatorvoshoz.
Mint amikor emberről van szó, a laikus a kutyáról se akarja maga megállapítani a diagnózist. A különböző feltevések és téves elképzelések sok bajt okozhatnak. A betegség felismeréséhez, kezeléséhez és gyógyításához feltétlenül szakmai tudás és gyakorlat kell.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »