Kutyák

Kutya pár napja mindent kihány

kategória Kutyák
Kérdező Vanczi

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat!

4 és fél hónapos mudi fajtájú kiskutyám van. Pár napja minden nap hány, van hogy egy nap többször is. Elég gyorsan habzsolva eszik. Állatorvoshoz kellene fordulnunk a kutyussal?

Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelettel: Éva

Válasz

Több oka is lehet, a gyakori hányásnak. Sokszor túl "erős" a takarmány. Ez azt jelenti, hogy túl zsíros, hirtelen terheli a gyomrot, vagy az is lehetséges, hogy a száraz táp túl hamar duzzad a gyomorban és az ebből kialakult feszítés miatt könnyít magán a kutyus és hány egyet. Ez utóbbi gyakran a habzsoló evések után tapasztalhatjuk. Manapság pedig egyre gyakoribb, hogy a táp valamelyik összetevőjére allergiás a kutyus és ez is okozhat hányást. Ma már kaphatóak szenzitív, vagy érzékeny emésztésű kutyáknak gyártott tápok. Azt javasolnám, hogy ezeket a tápokat ne takarmányboltban, hanem állatpatikában vásárolja meg, ahol gyógytápot forgalmaznak. Kisebb kiszereléseket is vehet, így tehet velük próbát, hogy ízlik-e a kutyusnak. Alapvetően a száraztápok összetétele jobb mint a nedveseké, de a száraztáp okozta dagadás és gyomor megterhelés ellen kipróbálhatná, hogy keveri a kétféle táptípust. Én azt javaslom tehát, hogy próbálkozzanak száraz gyógytáppal és keverjék nedves takarmánnyal.
A hányás másik gyakori oka szokott lenni a gyomorégés, ami azonban az Ön által tapasztalt hányásoknál gyakoribbakat jelent, tehát heti 3-4 alkalmat is. Ilyenkor szoktam emberi gyomorvédőt kiírni (pl.: Quamatel mini - az adagot állatorvos állítja be ). Szerintem első próbának maradjunk a gyógytápnál és ha ennek ellenére hányogatna a kutyus, akkor meg lehet próbálni az említett készítményt.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »