Kutyák

A kutyám harap, szinte simogatni sem tudjuk, a kezeink már tele vannak sebekkel...

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező emirszt

Kérdés

A kutyám nagyon harap, szinte simogatni sem tudjuk, a kezeink már tele vannak sebekkel. Van erre esetleg valami módszer, hogyan lehet leszoktatn?i..Aaz általános módszerek, mint játékot nyomni a pofijába nem vált be nála, akkoris folytatja, szinte már támad, leugat, harap. Mégcsak 3 hónapos, weimari vizsla és nagyon kedvesen bánunk vele, odafigyelünk rá, rengeteg időt töltünk vele, de ugyanakkor megvan a kellő szigor is, nem tudom mit tehetnénk még.

Válasz

Sok olyan esetet láttunk, ahol a gazdi felhívott minket, hogy nagyon agresszív az 5-6 hónapos kutyája. Sajnos nem mindegyik ember tudja megítélni, hogy a kutya valójában agresszív, vagy csak játszani akar (el kell ismernünk, hogy a kutyák időnként durván játszanak). Azonban a felnőtt korú kutyák egy része hajlamos az agresszióra. Ebben a kérdésben mindenképpen egy jó kutyaiskola segítségét kellene kikérni, megmutatni a kutyát szakembernek, mert nem minden esetben kell ugyanúgy eljárni és sajnos ebben az esetben, ha elrontunk valamit, nagyon nagy károkat lehet okozni.

Azonban minden gazdinak, aki úgy érzi, hogy a kutyája agresszív, ajánlom figyelmébe Jan Fennel könyvét, a Kutyapszichológiát, amelyben megismerkedhetünk néhány ilyen esettel és a falkarend ideális kinézetével. Annyit azért nem árt tudnunk, hogy egy falkában a falkarend felállítása és megtartása pozíció megerősítéssel, néha harccal jár, amely azonban ritkán végződik komolyabb sérüléssel. Az alfa ezeket a harcokat képes leállítani, azonban a gazdák többsége nem áll rangban a kutya felett, így ennek kimenete nem biztosított, valamint a harc bármikor újra előfordulhat.

Amit most azonnal kipróbálhat:

EZért az javaslom, hogy játék közben, amikor a kutya elkezd morogni és/vagy harapni, akkor koppintson a gazda a kutya orrára egy üres műanyag palackkal és ugyanekkor mondja határozottan, hogy "nem!". Majd azonnal forduljon el a kutyától, és sétáljon arrébb. Ezzel kilép a gazda a kellemetlen játékból.

Később - 5-10 perc múlva a gazdi visszamehet a kutyához és a gazdi hívhatja ismét játszani a kölyköt. Ha megint elkezd morogni vagy harapni, ugyanez a teendő. Egészen addig kell ezt következetesen végezni, míg az eb megtanulja: játszani lehet, de közben vigyázni kell a másikra. Ugyanakkor olvassa el, kérem, a "Hogyan legyek falkavezér?" című cikket és kövesse a benne leírtakat.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »