Kutyák

8 hetes labrador kiskutyám folyamatosan harapdálja a farkát...

kategória Kutyák
Kérdező Blair92

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő

8 hetes labrador (szuka) kiskutyám folyamatosan harapdálja a farkát, vakarózik és közben morog, ugat. Voltunk állatorvosnál, szerinte nem bolhás, de ennek ellenére mégis ingerült a kutyus és harapja a hátsó lábát, farkát és pirosra vakarja a hasát (szinte csupasz a hasánál így nagyon kivörösödött). Bűzmirigyét kiürítette az orvos, tehát az sem lehet a probléma forrása. Mi lehet ennek az oka? Mivel lehetne kenegetni a kutyus hasát, hogy enyhüljön az irritáció és a pirosság?

Üdvözlettel: Szandra

Válasz

Ha nincsenek élősködői, akkor sajnos előfordulhat, hogy allergia... A legjobb az lenne ha látná allergiákra specializálódott állatorvos és vele meg tudnátok beszélni, mit tegyetek. Nem a tünetet, hanem az okot kell megszüntetni ilyenkor (mindenféle krémmel találgatásra kenni nem szabad, félrekezeléssel még többet ártunk). Ki kell derítenek mi okozza. Melós, de megéri!

Ha sikerül megszüntetni az okot, bár ez a jövő zenéje, mivel általában ez hosszadalmas folyamat, akkor pótcselekvésként megmaradhatnak mozdulatok (pl:  lláb- vagy farokrágás) ilyenkor vonjátok el róla a figyelmét hirtelen hangokkal és játékkal. (ui.: Az én kutyám is allergiás, ő a szárnyasokra és a bolhákra. Amíg nem tudtam, gyötrelem volt nézni, hogy szenved, vakarózik, rágja a lábát, rázza fejét és dörzsöli magát a falhoz naphosszat. Ezek most odafigyeléssel megszűntek.)

A központi fűtés a kutya bőrét is szárítja, ilyenkor fokozottabb a bőr reakciója is. Párologtatás neki is segít.

Dr. Szaniszló Ferenc végez allergia vizsgálatot:
http://www.haziallat.hu/szaknevsor/allatorvosok/dr-szaniszlo-ferenc/284/

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »