Kutyák

Kutya hasmenés

kategória Kutyák
Kérdező Bgeza

Kérdés

Örökbefogadtam egy két éves szentbernáthegyit, mert a gazdája nem tudta eltartani. Két hete van nálunk és elég gyakra küzd hasmenéssel. Arra gondoltam, hogy mivel nagyon elhanyagolt volt idáig nem volt rendesen táplálva és most ige talán ez okozza a hasmenést, de nem tudom mit tehetnék ellene.

Válasz

Kedves Gazdi,

sajnos ez így kevés információ, nem tudjuk, pontosan mióta tart, milyen állagú, gyengült-e már a kutya tőle. Eszik, iszik, csak van egy kis hasmenés. Oltott, féregtelenített, bolhátlanított? Így csak egy állatorvosi látogatást tudunk javasolni, hogy ne gyengüljön le teljesen a kutyus.

 

Egyéb információ a hasmenésről:

A szokásosnál hígabb állagú, akár vízszerű, mennyiségében, színében, szagában eltérő bélsár keletkezésének mindig oka van. Egyes esetekben könnyen találunk rá magyarázatot, máskor pedig még nehezen sem. A kérdés most feltehetőleg az egészségesnek tűnő állatoknál időnként tapasztalható olyan hasmenésre vonatkozik, amelyik nem okoz általános tüneteket, és hajlamos spontán, állatorvosi kezelés nélkül is megszűnni. Rendszeresen oltott, külső (a bolha köztigazdája a kutya egyik galandférgének) és belső parazitáktól mentesített, jó általános állapotú (élénk, érdeklődő, játszik, örül, csak éppen megy a hasa) kutyánál a gazda várhat az állatorvos felkeresésével két napot is, bízva abban, hogy egy múló emésztési zavar után az eredeti bélműködés majd helyreáll.

Az ilyen tünetek háttere nyilván tisztázatlan, hiszen nem teszünk lépéseket az ok felderítésére. A kutya vékony- és vastagbele együtt kb. ötszöröse a testhossznak, szemben a sertés tíz, ló húsz, juh huszonötszörös értékével. Feltételezhetjük, hogy a tápcsatorna relatív rövidsége kevésbé jó alkalmazkodóképességgel jár együtt. Vagyis a táplálékösszetételben (tápváltás) vagy annak mennyiségében (túletetés) történő jelentős változáshoz az emésztő rendszer nem tud gyorsan alkalmazkodni. Így a tartalom gyorsan áthalad rajta, hiszen nem bomlik le és nem is szívódik fel. Két nap alatt a kutya tápcsatornája biztosan kiürül, tehát az etetéssel kiváltott hasmenés hatása megszűnhet (ezt a két napot várhatja a gazda). Remélhető tehát, hogy az eredeti állapot helyreáll.

A hasmenés mechanikai ürítő hatása, valamint az emésztési zavar során keletkezett nem kívánatos bomlástermékek viszont befolyásolják a bélben a normálisan ott lévő mikroorganizmusok (bélflóra) szokásos összetételét is, ami a probléma spontán megszűnése ellen hat. Vagyis a hasmenés megmaradhat, vagy csak időlegesen szűnik. Diétaként a hasmenés jelentkezésének napján minden eleséget megvonunk, majd másnaptól vagy speciális táplálékot (a probléma kezelésének részeként magas minőségű gyógyfolyadékok és gyógytápok kaphatók állatorvosoknál), vagy a bélflóra pótlására a könnyen emészhető és értékes tápanyagokat tartalmazó natúr joghurtot, kefírt adunk. A következő három napon vagy gyógytápot, vagy akár rizses húst (talán a csirke a legjobb erre a célra), napi több részletben adunk enni. Ezt követően visszatérhetünk a szokásos takarmányozásra. Ha a panasz is visszatér, akkor érdemes kísérletet tenni az ok tisztázására, vagyis állatorvoshoz fordulni.

A hasmenéses állat vízhez jutását korlátozni nem szabad, a koplalás napján sem, mert annak súlyosak lehetnek a következményei! A gyógyteák jól hangzanak ugyan, de a kutyák általában nem szeretik, és ha csak azt kapják, azzal tulajdonképpen akadályoztuk a vízhezjutását. A víz mellett, egy külön edényben próbálkozhatunk vele. A bélnyárkahártya-összehúzók elvileg előnyösek, de szerintem inkább alkalmasak a gazda éberségének elaltatására, ezért nem javaslom. A bélmozgást gátlók valóban megritkítják a híg széklet ürülését, de az a tartalom ettől még nem emésztődik jobban, hanem a kutya testén belül – részben a mikroorganizmusok hatására – bomlik. Ez rothadást vagy erjedést is jelent, és bomlástermékeik felszívódva ártalmasak. A széntabletta jó szer. Nagy mennyiségben érdemes adni. Hatalmas felszíne révén alkalmas a káros anyagok megkötésére, az íze közömbös, így egy kutyának akár fél dobozzal is beadhatunk egyszerre. Túlzott felhasználása székrekedéshez is vezethet ugyan, de ennél nagyobb veszélyt jelent egy lakásban tartott állatnál a szőnyegre, parkettára: amikor a szén hátul kiürül, az egy alig vagy sehogy nem eltávolítható foltot hagy maga után… Mérlegelést igényel a használata.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »