Kutyák

Állatorvos EPI -re, krónikus exokrin hasnyálmirigy-elégtelenségre gyanakszik.

kategória Kutyák
Kérdező Vivi34

Kérdés

Üdvözlöm!

Állatorvos EPI -re, krónikus exokrin hasnyálmirigy-elégtelenségre gyanakszik. Kiskorában híg volt a széklete, rengeteg féle tápot próbáltunk, ahogy nőtt, úgy hol jobb volt, hol rosszabb az állaga. Mindig is sovány alkat volt. És nagyon nagy étvágya van emellett. Most 14 hónapos, 62 cm és emellett a maximum súlya 28 kg volt, de csak úgy értük el ezt a súlyt, hogy majdnem dupla annyi tápot evett, mint amit ajánlanak. Ősz óta kezdett vakarózni, akkor bolhás lett (bolhairtó rendszeres használata mellett).

Mivel lakásban van, nem volt könnyű megszabadulni ezektől az élősködőktől, de vakarózott tovább. 5 hónaposan egy normál vérvétel negatív eredményt mutatott, kivéve, hogy a májfunkciója elég magas volt. Erre kapott egy májvédő gyógyszert, amit szedett egy darabig. Állandóan vagy a füle, vagy a bűzmirigye volt begyulladva, pár havonta felváltva. Lényeg, hogy hónapok óta ez a vakarózás visszajön, de nagyon erősen vakarózik.

Elvittem orvoshoz (Kb havonta járunk), aki táplálék allergiára gyanakodott, és megkezdtünk egy diétás táplálást, az Eukanuba dermatrosisos táppal, de 2 hét elteltével is ugyanúgy vakarózik tovább! Most levettek tőle vért EPI szűrésre, mert alapos a gyanújuk, hogy ez lesz a gond. Kérdésem, hogy létezhet-e, hogy hasnyálmirigy elégtelensége van, annak ellenére, hogy MÁR NEM MEGY A HASA, teljesen normális a széklete kb 1 hónapja. Normál színű és állagú, valamint nagyon aktív, nem bágyadt, pörög stb. Illetve ha az eredmény igazolja, mit tanácsol, melyik vizsgálattal folytassuk, ami az allergia vizsgálat előtt tanácsos?

Válasz

Kedves Gazdi!

A kivizsgálást végig kellene csinálni. Ha a táplálék allergiára, vagy egyéb atópiás allergiára lesz gyanú, akkor valóban létezik egy kiváló vérből végezhető allergia vizsgálat (Spectrum Allergia Laboratórium Hungária), ami kideríti a pontos okokat.

Üdvözlettel

Dr. Szaniszló Ferenc www.vetlabor.hu

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »