Kutyák

Kutyánk egyik heréje nem szállt le. Szükséges a műtét?

kategória Kutyák
Jelleg Nemi szervek
Kérdező BeniBubu

Kérdés

Üdvözlöm Dr. Háziállat!

Van egy Yorki kiskutyusom aki már 3 éves lett idén. A család nagy kedvence. Mikor pici volt, sajnos sokat betegeskedett de már ennek nyoma sincs. Igazán kiegyensúlyozott és egészséges ,,felnőtté,, vált, viszont sajnos csak az egyik heréje szállt le.

A kutyusunk orvosa azt mondja meg kell műttetni mert idősebb korára elrákosodhat, viszont a rokonságba van olyan család aki kutyatenyésztéssel foglalkozik és Ők is megkérdezték az Ő állatorvosukat mit gondol erről és tágabb választ kaptunk.

ugyanis azt mondja, hogy meglehet műttetni de az, hogy a heréje nem szállt le az nem döntő befolyásoló, hogy amiatt az daganatossá válhat. És a műtét az mindig rizikófaktor a kutyáknál. Tanácstalanok vagyunk.

Ön mit Ajánl? kistestű kutyusról van szó. Mi azt szeretnénk ami a kisállatnak a legjobb. Ha azzal egy későbbi betegséget kivédünk ha még most megműttetjük akkor megtesszük.

Köszönettel előre is válaszát. Szabó Laura

Válasz

A le nem szállt here bárhol lehet (még a hasüregben, vagy félúton valahol a lágyékcsatornában), és legelőször is azt kellene tudni, hol van, hol kell keresni. Ezért nem kedvelt műtét ez, mert ha nem lehet megállapítani, a fél hasüreget át kell kutatni utána. De nem is biztos, hogy szükség van a műtétre. Ha mégis, akkor azt majd akkor is lehet műtéttel orvosolni, amikor esetleg problémát okoz. Nem kell tehát kapkodni!

Nagy esély van arra, hogy ebből a helyzetből soha semmi hátránya nem származik majd a kutyájuknak. Egy dolog van csak, ami nem ajánlott, ez pedig a fedezése (pároztatása), mert ezt a hibás tulajdonságot örökíteni fogja az utódaira, amit nem feltétlenül kellene "elkövetni".

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »