Kutyák

Kutyám hirtelen rosszul lett

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező Domcsy91

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

A kutyám (tibeti spániel keverék) néha nagyon rosszul lesz, látszólag minden ok nélkül. mindig figyelek rá, hogy az utcán ne egyen fel semmit, csak neki való eledelt eszik. Viszont már többször is megesett, hogy betegség tünetet produkálta, ma pl a parkban történt, hogy szinte összerogyott, mintha a gyomrát fájlalta volna, nem bírta nyelni a nyálát, nyöszörgött, menni vagy megmozdulni nem tudott. de nem szedett fel semmit, amit megehetett volna. Azonnal felkaptam, és haza rohantam vele, viszont mire haza értünk volna jobban lett, mikor le tettem megint futott, szaglászott, mintha mi sem történt volna. Idehaza virgonckodott, most édesdeden alszik. Meg fogjuk látogatni az állatorvosunkat, de emellett kíváncsi lennék az ön véleményére is. Engem halálra ijesztenek ezek a hirtelen rosszullétek. Ön szerint mi okozhatja? Ilyenkor hirtelen mindig az az első, ami eszembe jut, hogy bár adhatnék neki néhány évet a saját életemből, csak ne legyen semmi baja az én drága kiskutyámnak.

Válasz

Az epilepsziás rohamoknak igen sokféle típusuk van. Elofordul, hogy csak egyetlen izomcsoport, vagy egy testfél görcse jelentkezik. Konzultáljanak kezeloorvosukkal, illetve a rohamokról vezessenek naplót: mikor jelentkeztek (dátum, napszak), meddig tartottak, milyen jelleguek voltak, volt-e valamilyen elozményük, ismert-e valamilyen kiváltó tünet, stb. Ha a rohamok "csak" évente egyszer jelentkeznek, érdemesebb oket tolerálni.

Gyakori rohamoknál már szükség van tabletta állandó szedésére, amelyet állatorvosuk írhat fel, vizsgálat után. Ezen kívül javasolt vérvizsgálatot is végeztetni, annak megállapítására, nincs-e valamilyen szervi probléma a görcsök hátterében. Ha nőstény macskájuk van (nem írta, hogy milyen nemű), ajánlott az ivartalanítása, mert a tüzelés alatt gyakrabban jelentkezhetnek rohamok.
Őket ajánljuk: Epilepsziás Kutyákért Alapítvány
http://www.haziallat.hu/szaknevsor/allatorvosok/epika/254/

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »