Kutyák

Amerikába utaznék a kutyámmal

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező miomm

Kérdés

Tisztelt Szakértő(k)!

Nekem egy 6 éves keverék(schnautzer és még valami), lány, közepes testű kutyám van.Jelenleg kertben, udvaron tartjuk, mozgékony, vidám, élettel teli,erős kutya. El kell költöznünk a jelenlegi lakhelyünkről és felmerült több lehetőség is, a részletek ez ügyben nem fontosak csak az, hogy egy-két év múlva lehet, hogy lehetőségünk lenne Amerikába kiköltözni, de ahhoz úgy kell készülni és előbb tudni szeretném a kutyusomnak nem ártana-e az út. Ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim.

Elsőként a repülőútról,hogy egy kb. 8 éves kutya ezt hogyan bírná? Az út elég hosszú, átszállások is vannak. Talán ha este utaznánk könnyebb lenne?

Vannak- e tapasztalatok a repülőúttal kapcsolatban, általában hogy bírják a kutyák?

Másodszor az ottani klímával kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy a nyugati partra mennénk ahol a 40 fok az enyhe idő, Magyarországon ez meg már magas.

Tehát: hozzá tudna szokni ahhoz az időjáráshoz?

A legfőbb kérdésem az, hogy szakértőként mit gondol egy ilyen hosszú útról, nagy távolságról,változásról?

Egyelőre ezek a kérdéseim, hiszen ha a szakértői vélemény szeint árthat kutyám fizikai, lelki épségén nem fogadom el ezt a külföldi ajánlatot.

Előre is köszönöm válaszát: Mónika

Válasz

A repülővel való utazás eléggé megviseli az állatok többségét. Állatot szállítani lehet utastérben (PETC), és poggyásztérben (AVIH). Bármelyik megoldást is választja, mindenképpen előre kell jeleznie azt a légitársaságnak, ahogy a különleges igényeket általában, és lehetőleg addig ne váltsa ki repülőjegyét, amíg a visszaigazolás meg nem érkezik, hiszen el is utasíthatják azt.

PETC - A bejelentéshez rendelkeznie kell egy speciális szállítóketreccel, ami megvásárolható bármely kisállatboltban, de akár a repülőtéren is. Ennek mérete is maximalizált, el kell, hogy férjen a gép ülése alatt, és a ketrec súlya (állatostul) nem haladhatja meg a 7-8 kg-t. Meg kell adni a ketrec paramétereit (szélesség-mélység-magasság) és az állat fajtáját. De még így is előfordulhat, hogy visszautasítja a légitársaság a kérelmet, mert a fedélzeten csak maximum 2, ugyanolyan típusú állat utazhat (ha már regisztráltak pl. egy kutyát, más fajtájú állatot nem fognak engedélyezni).

AVIH - Szintén be kell jelentenie, de ennek menete már a "cargo-szállítás" menete szerint zajlik. Ez a kevésbé humánus megoldás, mint a poggyászként szállítás, ugyanis a csomagtérben a hőmérséklet jelentősen lecsökken, és a gazdi nyugtató jelenléte sincs meg. Ez esetben is rendelkeznie kell a speciális szállító-boxxal, valamint azt megfelelően kell felszerelni - pl. melegítő alkalmatosság, valamint meg kell jelölni a csomag szállítási irányát (melyik a doboz teteje). Összességében egyik megoldás sem túl kedvező az állatok szempontjából, hatalmas stressz éri őket az utazás folyamán, de azért utaznak így állatok és természetesen ki lehet bírni, utána meg ott a gazdi.

Az USA-ba vagy Kanadába kiutazó állatnak legalább 12 hetes életkorúnak kell lennie és rendelkeznie kell veszettség elleni védőoltással, valamint hatósági állatorvosi igazolással. Vannak olyan információk, amelyek szerint, ha a Magyarországról az USA-ba (Kanadába) történő utazás valamely EU tagállamban történő átszállással történik, akkor biztonsági okokból az állatnak rendelkeznie kell mindazzal, ami az Európai Unióba történő beutazáshoz szükséges. Ez a követelmény azonban nem általános, a különböző európai repülőtereken eltérő gyakorlat szerint járnak el.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »