Kutyák

Miért szagolja a kutyám idegen kutyák fenekét?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Zly68

Kérdés

A kutyánk előszeretettel nyalogatja más fiú kutyák vizelet nyomait (nem a vizeletét) és nemi szervét is ha későn veszem észre, kérdésem az lenne, hogy ezt miért teszi, mire utalhat ez a viselkedés?

Válasz

Kedves Zoli,

ez teljesen normális viselkedése a kutyának, ez a testbeszéd... Az  illatanyagoknak nagy szerepük van a kutya viselkedésében. Amikor két kutya találkozik, azonnal megszagolják egymás pofarészét, lágyék- és végbéltájékát, hogy megállapítsák egymás nemét és státusát. A nyálban, vizeletben, ürülékben, hüvely- és tasakváladékban lévő ferommonok sokféle információt tartalmaznak a nőstények ivarzási állapotáról és a hímek dominanciájáról. Az illatjelölést - általában vizelet révén - a hímek használják területük megjelölésére és az egymás közötti kommunikációra. Egy hím akár 80 különböző helyet is megjelölhet vizeletével négy órán belül, és a városi kutyák, amelyek több más állattal osztják meg területüket, többször jelölnek, mint a vidéken élők. A nőstények is jelölnek, habár az ő viselkedésük inkább ciklikus, és az ivarzási ciklus adott szakaszára korlátozódik. A szuka vizelete a fogékony fázisban kifejezetten vonzó a kanok számára. A kutyák sétáltatás közben folyamatosan szaglásszák a földet, valószínűleg azért, hogy meggyőződjenek arról, melyik szomszédjuk járt előttük.


A kutyák hanggal is kommunikálnak. Négy fő kutyahangcsoportot ismerünk, mindegyiknek külön jelentés  és használati körülménye van: ugatás, vonítás, morgás és nyüszítés. Az ugatás a legjellemzőbb a kutyákra, ami izgatottságot és éberséget jelez. Figyelmeztető jelzésként hallatja, ha területét veszélyeztetik. Az üvöltés ritkább, de ez a hang a falkaállatok jellemzője. A morgó kutya szemmel láthatólag agresszív, és a támadás vagy a verekedés határán van, a nyüszítő kutya pedig csak figyelmet vagy együttérzést akar. A kölykök veszély esetén nyüszítenek.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »