Kutyák

Megtermékenyülhetett a kutyám?

kategória Kutyák
Jelleg Szaporodás
Kérdező julianna678

Kérdés

Jó estet,

Az lenne a kerdesem,hogy a szuka kutyam epp tuzel,es van egy puli kutyam epp az iment tortent.Tenyleg csak egy perce leptem be az istalloba,mire kileptem a kan mar rajta is volt.Mivel oda mentem megijedtek,igy a kis szuka elakart menni osszeragadtak,kb.10 percig tartott mire szetmentek.Lehetseges hogy az alatt a fel perc alatt amig az istalloba voltam a szuka vemhes lett?

Koszonom a valaszat

Válasz

Kedves gazdi,



sajnos ezt így látatlanban képtelenség megmondani. Lehet, hogy igen, de az is lehet, hogy nem. Biztosat mondani csak ultrahangos vizsgálat után lehet, de addigis némi információ:

A megtermékenyüléstől a vemhesség kialakulásáig
A kutya vemhessége gyakorlatias számítással 58-62 nap. A pontos számadat csak akkor mondható ki, ha a hosszú ivarzási ciklus egy jól meghatározható időpontjától számítjuk a vemhességet, ezért szakmai körökben a petesejt leválását kiváltó hormonhatástól (LH-csúcs) szokás számolnia vemhesség hosszát. A szuka petesejtjei leválásukat (ovuláció) követően a petevezetőben még átesnek egy utóérésen (36-48 óra) majd fertilissé válnak és az érett petesejtek kb. 2-3 napig alkalmas a megtermékenyülésre.


Ha megtörténik a megtermékenyítés az osztódásnak induló megtermékenyített petesejtek (zygóták) kb. 9-12 napig maradnak a petevezetőben, majd leérnek a méhbe, ahol vemhesség 18. napjáig vándorolnak, igyekeznek egyenletesen elhelyezkedni a méhben, majd a 20-21. nap körül beágyazódnak és kialakulnak a méhlepények. Ez a szakasz az orvos számára egy nehezen vizsgálható része a vemhességnek, nem tudjuk biztosan megállapítani, vajon tényleg vemhesült-e a szuka, a magzat ultrahang-vizsgálattal még nem fedezhető fel és nincs megbízható hormonális vizsgáló módszer sem. A progeszteron- szintnek ilyenkor normálisan igen magasnak kell lennie, ez az a hormon, amelyik a vemhesség fenntartásáért felelős, de ez nem jelenti azt, hogy biztosan vemhes a szuka, hiszen a vemhes és a nem-vemhes szukában gyakorlatilag ugyanazok a hormonális változások játszódnak le. Ugyanakkor a progeszteron- szintnek az élettani szint alá csökkenése nem jó jel , és az állat kezelésre szorul a vehem megtartása érdekében.


Az embrió beágyazódásáig, illetve kutyánál kb. a 25-30. napig képesek a magzatok szinte nyomtalanul felszívódni, ezért van a korai vemhesség diagnosztikának óriási jelentősége (24. naptól) hiszen így elkülöníthetőek a meddőségi problémák a korai embrióelhalástól, és ennek a későbbiekben terápiás jelentősége lehet.


Gyakorlott szakember a vemhességet kutyában ultrahang-vizsgálattal a 24. naptól nagy biztonsággal diagnosztizálni tudja.


Gyakran felmerülő igény, hogy a pontos születendő alomszámot állapítsuk meg. Ez nem könnyű feladat, több éves gyakorlat és kiváló készülék birtokában is csak plusz-mínusz 1 magzat pontossággal lehet behatárolni a magzatszámot a kutya hosszú méhszarvai miatt. Az a tény viszont nagy biztonsággal megállapítható, hogy esetleg csak 1-2 magzat van, aminek nagy jelentősége lehet, hiszen ezek túl nagyra nőhetnek és abszolút nagy méretük miatt nehézellést okozhatnak. Egy magzat esetében pedig számolni kell azzal, hogy időben nem váltja ki az ellést megindító "magzati" szignált és túlhordás alakul ki (65. napon túli vemhesség), amely gyakran a magzat méhen belüli elpusztulásához vezet.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »