Kutyák

8 hónapos kutyám kergeti a farkát és elkezdett őszülni...

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező hardi.tunde

Kérdés

Tisztelt háziállat.hu!

Van egy 8 hónapos német juhász szuka kutyám, amely kb. 3 hete kergeti a farkát, valamint a szőre el kezdett őszülni. Volt már nála az állatorvosunk, elsőre ő is a bűzmirigyére gondolt, megnézte és kinyomta, de azt mondta, hogy valószínűleg nem az a gond, mert normális volt neki. Most jelenleg jód tablettával próbálkozunk, hogy hátha a jódhiány miatt kezdett el őszülni, de egyenlőre nagy változás nincs. Csak kergeti a farkát és őszül. Ön szerint mi lehet a probléma?

Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Tündi

Válasz

Kedves Gazdi !

Javaslom menjen másik állatorvoshoz! Egyáltalán nem jó, ha a kutya kergeti vagyrágja a farkát/lábát...

Farok kergetése:

Az Ön által leírt klinikai kép spontán generálódó fájdalomtünteket jelez a kutyán. A tüntetek hátterében nagyon sokféle kórok állhat. Első lépésben ki kellene zárni az orthopédiai hátteret, egy gerincröntgen segítségével. Vérvétel is szükséges, általános rutin, illetve a Lyme-teszt lekérésével. A röntgen vizsgálat negativitása esetén szóba jöhet a greincvelő idegeinek a gyulladása, pszichés betegség esetén kényszeresség, illetve az agy érzőkérgéből kiinduló ún.szenzoros roham.

A leírt tüntetek alapján valóban idegesíti a kutyát a faroktájékon lassan kialakuló égető, esetleg viszekető érzés, emiatt pörög és rágja a farkát. Gyors kivizsgálásra van szükség, mert nagyon szenved a kutya.

Farok rágása:

A farok kergetése, rágása, vagy a végtagok túlzott nyalása, rágása minden esetben egy un. pótcselekvés. Kezdetben csak mint nem kívánatos viselkedés jelentkezik, de amennyiben az okok nem szűnnek meg, akkor viselkedészavarrá, stereotypiai jellegű idegrendszeri zavarrá fokozódik.

Maga a jelenség, a kényszermozgás (stereotypie, Compulsive Behavior Disorder, CBD ) a hiperaktivitásnak egy különleges, szélsőséges változata. Egy alapos állatorvosi vizsgálattal kideríthető, hogy az ok szervi problémára vezethető vissza (pl: bolhaekcéma: amikor a bolha nyálásra allergiás a kutya, ezért rághatja a farkát), vagy sem.

Amennyiben ennek eredménye negatív, akkor a tartási körülményekből, esetleges idegrendszeri, pszichikai okokból ered a viselkedést kiváltó ok. Az állatorvosi vizsgálat és laboreredmények utáni helyszíni megfigyelés után lehet egy hatékony kezelési stratégiát (tartási körülmények megváltoztatása, étrendváltoztatás, gyógyszeres kezelés, Bach-virág terápia, stb.) megállapítani.

Az ŐSZÜLÉSRŐL:

Előfordulhat, hogy a melaninhiányt, valami sejtroncsoló tényező okozhatja, hogy nem jut festékanyag a szőrbe. Talán mosószer, vagy más vegyianyag okozta mérgezés, de a pontos diagnózist laporvizsgálat tudna adni. A kutyussal egy légtérben ne működjön légfrissítő dezodor, ne találkozzon konyhai gőzökkel,  az edények tisztításához hipo-klorit hatóanyagú vegyszereket haszáljon, majd alaposan öblítsen mindent át. Kerülje az olyan táplálékokat, amiknek összetétele mesterséges anyagokat tartalmaz. Vagyis mindazt, ami a májat károsíthatja.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »