Kutyák

Kiskutyám folyton kergeti a farkát és ha elkapta lefekszik és nyüszögve harapdálja a hátsó lábát...

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Nyuszmi

Kérdés

Üdvözlet!

Van egy 7 hónapos keverék kiskutyám. Mostanában folyton kergeti a farkát és ha elkapta lefekszik és nyüszögve harapdálja a hátsó lábát. A körzeti állatorvos azt mondta ne aggódjak nincs baja, csak játszik. De mégsem nyugtatott meg ezzel. Miért csinálhata ezt? Köszönöm a választ!

Válasz

Kedves Gazdi !

Javaslom menjen másik állatorvoshoz! Egyáltalán nem jó, ha akutya kergeti vagyrágja a farkát/lábát...

Farok kergetése:

Az Ön által leírt klinikai kép spontán generálódó fájdalomtünteket jelez a kutyán. A tüntetek hátterében nagyon sokféle kórok állhat. Első lépésben ki kellene zárni az orthopédiai hátteret, egy gerincröntgen segítségével. Vérvétel is szükséges, általános rutin, illetve a Lyme-teszt lekérésével. A röntgen vizsgálat negativitása esetén szóba jöhet a greincvelő idegeinek a gyulladása, pszichés betegség esetén kényszeresség, illetve az agy érzőkérgéből kiinduló ún.szenzoros roham. A leírt tüntetek alapján valóban idegesíti a kutyát a faroktájékon lassan kialakuló égető, esetleg viszekető érzés, emiatt pörög és rágja a farkát. Gyors kivizsgálásra van szükség, mert nagyon szenved a kutya.

Farok rágása:
A farok kergetése, rágása, vagy a végtagok túlzott nyalása, rágása minden esetben egy un. pótcselekvés. Kezdetben csak mint nem kívánatos viselkedés jelentkezik, de amennyiben az okok nem szűnnek meg, akkor viselkedészavarrá, stereotypiai jellegű idegrendszeri zavarrá fokozódik. Maga a jelenség, a kényszermozgás (stereotypie, Compulsive Behavior Disorder, CBD ) a hiperaktivitásnak egy különleges, szélsőséges változata. Egy alapos állatorvosi vizsgálattal kideríthető, hogy az ok szervi problémára vezethető vissza (pl: bolhaekcéma: amikor a bolha nyálásra allergiás a kutya, ezért rághatja a farkát), vagy sem. Amennyiben ennek eredménye negatív, akkor a tartási körülményekből, esetleges idegrendszeri, pszichikai okokból ered a viselkedést kiváltó ok. Az állatorvosi vizsgálat és laboreredmények utáni helyszíni megfigyelés után lehet egy hatékony kezelési stratégiát (tartási körülmények megváltoztatása, étrendváltoztatás, gyógyszeres kezelés, Bach-virág terápia, stb.) megállapítani.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »