Kutyák

Miért kergeti a kutya a farkát?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező BlackPanther

Kérdés

Szép napot!

A kutyusomnak van egy új szokása, mégpedig a farkának kergetése, ami aggaszt, hogy hirtelen tör rá a kényszer, (mintha hirtelen elkezdene fájni, görcsölni vagy viszketni neki) és közben hangokat is ad ki. Ez a farokkergetés nem tart sokáig, ahogy jött, úgy megy, (néhány másodperc az egész, viszont napjában többször) sőt, néha a kergetésig el sem jut, "egyszerűen csak" elkezd hátrafelé menni. Kérdésem az lenne, hogy miféle problémára, ne adj isten betegségre utalhat ez, és mikor érdemes állatorvoshoz fordulni?

Válasz

Egyáltalán nem jó, ha a kutya kergeti, vagy rágja a farkát/lábát...

Farok kergetése: Az Ön által leírt klinikai kép spontán generálódó fájdalomtünteket jelez a kutyán. A tüntetek hátterében nagyon sokféle kórok állhat. Első lépésben ki kellene zárni az orthopédiai hátteret, egy gerincröntgen segítségével. Vérvétel is szükséges, általános rutin, illetve a Lyme-teszt lekérésével. A röntgen vizsgálat negativitása esetén szóba jöhet a greincvelő idegeinek a gyulladása, pszichés betegség esetén kényszeresség, illetve az agy érzőkérgéből kiinduló ún.szenzoros roham. A leírt tüntetek alapján valóban idegesíti a kutyát a faroktájékon lassan kialakuló égető, esetleg viszekető érzés, emiatt pörög és rágja a farkát. Gyors kivizsgálásra van szükség, mert nagyon szenved a kutya.

 

Farok rágása: A farok kergetése, rágása, vagy a végtagok túlzott nyalása, rágása minden esetben egy un. pótcselekvés. Kezdetben csak mint nem kívánatos viselkedés jelentkezik, de amennyiben az okok nem szűnnek meg, akkor viselkedészavarrá, stereotypiai jellegű idegrendszeri zavarrá fokozódik. Maga a jelenség, a kényszermozgás (stereotypie, Compulsive Behavior Disorder, CBD ) a hiperaktivitásnak egy különleges, szélsőséges változata. Egy alapos állatorvosi vizsgálattal kideríthető, hogy az ok szervi problémára vezethető vissza (pl: bolhaekcéma: amikor a bolha nyálásra allergiás a kutya, ezért rághatja a farkát), vagy sem. Amennyiben ennek eredménye negatív, akkor a tartási körülményekből, esetleges idegrendszeri, pszichikai okokból ered a viselkedést kiváltó ok. Az állatorvosi vizsgálat és laboreredmények utáni helyszíni megfigyelés után lehet egy hatékony kezelési stratégiát (tartási körülmények megváltoztatása, étrendváltoztatás, gyógyszeres kezelés, Bach-virág terápia, stb.) megállapítani.

Olvass tovább!

Ismerd fel, ha allergiás a kutyád!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »