Kutyák

Lehet-e csirkecsontot adni a kutyának?

kategória Kutyák
Kérdező Csabi1988

Kérdés

Jó napot kívánok Van egy amerikai stattfordshire terrierem 8 hónapos valami miatt a farka középső részén hullik a szőre és olyan drótszerű kemény és kicsi nem olyan szép Egyébként energikus jó kedvű játékos és éber, az etetéssel kapcsolatosan csirke hátat, nyakat fejet kap és tápokat jó minőségűeket. Gondolom mivel viszket neki valami miatt néha kergetni is szokta és rágja a farka végét ha elkapja mit ajánlana, hogy vissza nőjön neki és ne kergesse? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Gazdi !

Nem ajánlott a kutya csirkecsonttal való etetése, mert szilánkosra törhet és szétszúrhatja a belét. Adjon szuper prémum tápot, abban megvan aminden, amire a kutyának szüksége lehet.

Illetve egyáltalán nem jó, ha a kutya kergeti vagyrágja a farkát/lábát...

Farok kergetése: Az Ön által leírt klinikai kép spontán generálódó fájdalomtünteket jelez a kutyán. A tüntetek hátterében nagyon sokféle kórok állhat. Első lépésben ki kellene zárni az orthopédiai hátteret, egy gerincröntgen segítségével. Vérvétel is szükséges, általános rutin, illetve a Lyme-teszt lekérésével. A röntgen vizsgálat negativitása esetén szóba jöhet a greincvelő idegeinek a gyulladása, pszichés betegség esetén kényszeresség, illetve az agy érzőkérgéből kiinduló ún.szenzoros roham. A leírt tüntetek alapján valóban idegesíti a kutyát a faroktájékon lassan kialakuló égető, esetleg viszekető érzés, emiatt pörög és rágja a farkát. Gyors kivizsgálásra van szükség, mert nagyon szenved a kutya.

Farok rágása: A farok kergetése, rágása, vagy a végtagok túlzott nyalása, rágása minden esetben egy un. pótcselekvés. Kezdetben csak mint nem kívánatos viselkedés jelentkezik, de amennyiben az okok nem szűnnek meg, akkor viselkedészavarrá, stereotypiai jellegű idegrendszeri zavarrá fokozódik. Maga a jelenség, a kényszermozgás (stereotypie, Compulsive Behavior Disorder, CBD ) a hiperaktivitásnak egy különleges, szélsőséges változata. Egy alapos állatorvosi vizsgálattal kideríthető, hogy az ok szervi problémára vezethető vissza (pl: bolhaekcéma: amikor a bolha nyálásra allergiás a kutya, ezért rághatja a farkát), vagy sem. Amennyiben ennek eredménye negatív, akkor a tartási körülményekből, esetleges idegrendszeri, pszichikai okokból ered a viselkedést kiváltó ok. Az állatorvosi vizsgálat és laboreredmények utáni helyszíni megfigyelés után lehet egy hatékony kezelési stratégiát (tartási körülmények megváltoztatása, étrendváltoztatás, gyógyszeres kezelés, Bach-virág terápia, stb.) megállapítani.

Olvass tovább!

Mit tegyünk, ha hasmenése vann a kutyánknak?

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »