Kutyák

Minap 2 éves tibeti spániel kutyánkban kullancsot találtunk.

kategória Kutyák
Jelleg Egyéb
Kérdező FeketeDominika91

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

Minap 2 éves tibeti spaniel kutyankban kullancsot talaltunk. Van muanyag kullancs kiszedőnk (nem csipesz, pontos nevét nem tudom) azzal próbáltuk kiszedni a kullancsot, de sajnos nehézkesen ment, és ahogy kiszedtük, a kullancs össze nyomódott, a feje benn szakadt. A kutya teljesen jól van, semmilyen szokatlan tünete nincs, ezért nem vittük orvoshoz. Viszont én aggódom, és szeretném megkérdezni, mire érdemes odafigyelni, és mekkora az esélye hogy el kap valamit ilyen esetben? valamint, hogy ha mégis megbetegszik milyen hamar lehet tünetekre számítani? Természetesen a kutya oltasokkal rendelkezik, viszont lyme ellen nincs beoltva, eddig egyébként soha nem is volt benne kullancs.

Válaszát előre is koszonom!

Válasz

Először is egy helyesbítés. Valójában nem a kullancs feje szakadt be, hanem a szívókája. Mivel a köznyelvben azonban a “beszakadt a kullancs feje” szóhasználat terjedt el, maradjunk inkább ennél.

Szóval, mit is kell tenni ha beszakadt a kullancs feje?

Valójában azon kívül, hogy figyelni kell a helyét, nem kell vele semmi különösebbet tenni. A beszakadt szívóka ugyanis néhány nap alatt kilökődik a testből. Akár egy szálka. Elképzelhető, hogy egy kicsit begyullad, de nem kell megijedni ettől a szótól. Végső soron a pattanás is csak egy gyulladás.

A beszakadt fej (szívóka) nem fertőz. A kullancs terjesztette fertőző baktériumok ugyanis a kullancs gyomrában találhatóak, és nem a szívókában. Bár a kullancs nyálmirigyén is lehetnek baktériumok, ezek a legkevésbé veszélyesek. A beszakadt szívóka pedig önmagában már nem is képes nyálat termelni.

Egy szó, mint száz, ha beszakadt a kullancs feje, ne kezdjen operációba, ne rohanjon sebészhez, hogy ott órákat várjon feleslegesen. Figyelje a helyét, és meglátja 1-2 nap alatt kilökődik majd. Ha pirosodik vagy levert az állat, akkor viszont irány az állatorvos!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »