Kutyák

Kutya lábai összeakadnak, botladozik

kategória Kutyák
Kérdező schiphol

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat,

Tavaly szeptemberi születésű, kislány cane corso kutyámmal kapcsolatban kérem segítségét. 4-5hete a hátsó lába elkezdtek összeakadni, csalinkázni játék, vagy járás közben. Szemmel láthatóan egyre gyengül a "hátulla".

Sem nyüszítéssel, sem más módon nem jelzi, hogy fájdalmai lennének. A kedélyállapota ugyanolyan, mint előtte, vidám kutya. Testvérével állandóan játszanak, kedvessége is megmaradt. A tünetek mostmár az első lábánál tartanak. Anyukájának is "görbe" lábai voltak, ő is örökölte ezt, de mintha ez "durvulna".

Közben ott tartottunk már, hogy ha ül is a kutya, egyetlen "jó" lábán támaszkodik. A helyi állatorvos először 4db tablettát írt fel, ami nem segített, majd egy igen drága injekciót, ugyanezzel az eredménnyel. Ekkor elküldött minket az illetékes állatkórházba, ahol végül nem röntgen lett a vége, hanem egy szimpla vizsgálat.

A vizsgálatot végző orvos meghajtogatta a kutya végtagjait, majd azt mondta, hogy kattognak az ízületei. Ennek okát abban látja, hogy túlfejlett, túl gyorsan nő... 28kg. Elfogultság nélkül és a másik 3 testvérét látva egyáltalán nem túfejlett. Kisebb, mint a fiúk, mondhatni kislányos. :)

Az orvos Nutradyl tablettát írt fel, s hogy egy hét múlva vigyük vissza, ha nem javulna. Az egy hét lejárt és rosszabb lett, esik-kel szerencsétlen. Fájdalma továbbra sincs, vagy legalábbis jelei nincsenek... A történethez hozzátartozik, hogy a születése után pár héttel valamiféle nyirokrák hatalmasodott el az anyján, leglábbis a szövettan ezt mutatta és el kellett altatni. Csupa fekély volt a teste... Nem akarjuk, hogy ez a kutya is így végezze, de valahogy nem meggyőző az, amit eddig hallottunk, tapasztaltunk. Mit tegyünk?

Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel, Schiphol

Válasz

A kutyájuk éppen abban az életkorban van, amikor a különböző csontfejlődési, növekedési zavarok (ha vannak) a legsúlyosabban jönnek elő. Így könnyen el tudom képzelni, hogy valóban ez a baja lenne. De lehet más is, ezt viszont találgatásos módon nem lehet eldönteni. Ehhez kell a nagyon alapos szakvizsgálat. Ebben a kérdésben ezért csak azt tudom javasolni, hogy keressenek fel egy ortopédiában járatos állatorvost (szakrendelést), és ott vizsgáltassák meg. Ragaszkodjanak a röntgen vizsgálathoz is (bár "jobb helyen" ezt amúgy is elvégzik). Ortopédiába járatos állatorvost a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület honlapján találhatnak (www.kisallatortopedia.hu).

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »