Kutyák

12 éves, ivartalanított, szuka magyar vizslámnak lábgörcsei vannak

kategória Kutyák
Kérdező Natalie

Kérdés

Jó estét!

Azon aggályommal fordulok Önhöz, hogy a 12 éves, ivartalanított, szuka magyar vizslám az elmúlt fél évben, változó időközönként rendkívül erős lábgörcsökkel szenved. A hátsó lábain jelentkezik és van hogy percekig eltart, van hogy többször egymás után rövidebb ideig tart. A masszírozás nem segít, mert ha hozzá érünk a lábához odakap, annyira fáj neki. Nyüszít és forgolódik közben, mert nem bír megállni egy helyben és mivel idős, a másik hátsó lábával nem bírja tartani magát. Nem tudom, hogy mi lehet a gond, vagy hogy elvigyem e orvoshoz :(

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Az epilepsziás rohamoknak igen sokféle típusuk van, így a nyálzás, szájhabzás nem feltétlen velejárója egy rohamnak. Elofordul, hogy csak egyetlen izomcsoport, vagy egy testfél görcse jelentkezik. Konzultáljanak kezeloorvosukkal, illetve a rohamokról vezessenek naplót: mikor jelentkeztek (dátum, napszak), meddig tartottak, milyen jelleguek voltak, volt-e valamilyen elozményük, ismert-e valamilyen kiváltó tünet, stb. Ha a rohamok "csak" évente egyszer jelentkeznek, érdemesebb oket tolerálni.


Gyakori rohamoknál már szükség van tabletta állandó szedésére, amelyet állatorvosuk írhat fel, vizsgálat után. Ezen kívül javasolt vérvizsgálatot is végeztetni, annak megállapítására, nincs-e valamilyen szervi probléma a görcsök hátterében.


A szuka kutyánál ajánlott az ivartalanítás, mert a tüzelés alatt gyakrabban jelentkezhetnek rohamok.


Őket ajánljuk, szakértők a témában:


Epilepsziás Kutyákért Alapítvány
http://www.haziallat.hu/szaknevsor/allatorvosok/epika/254/

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »