Kutyák

Kutyánk hangosan ugat amíg mi nem vagynk otthon. Mit tegyünk?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező osikitta

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr,

az alábbi kérdéssel, problémával fordulnék Önhöz: kutyuskám egy 3 éves szuka keverék tacsi. Panelházban lakunk, méghozzá pont egy elég "forgalmas" emeleten, a tizedeiken. Sajnos pont előttünk van a liftajtó, és az átjáró a másik lépcsőházba. Hétköznap délelőttönként elég sokan jönnek mennek a bejárati ajtó előtt. Ebből adódik a problémánk.

A szomszédok többen panaszkodtak, hogy a kutya sokat ugat. Arra már rájöttünk, hogy nem "unalmában" ugat, nem éjszaka ugat, és nem is akkor ugat amikor elmegyünk dolgozni.

Már két éve minden délelőtt egyedül van, viszont mielőtt én elmegyek dolgozni séta van, és a párom a munka után rögtön viszi labdázni.

Úgy gondolom a rendszer megvan az életében. Viszont bárki megjelenik, és főleg megszólal az ajtó előtt a kutya ugat, és sajnos nem párat vakkant, hanem jó pár percig teljes torokból ugat. Ha otthon vagyunk ez nem történik meg, vagy ha igen mindig elterelem a figyelmét, és hangosan -nem szabad-ot mondok neki. ez akkor segít is.

Bizonyítékot már én is kaptam tőle az ilyesfajta ugatásról, mert a földszintig lehallatszik a hangja, és csupán a kilencediken jött valaki az egyik lakásba és azok beszélgettek. Pont jöttem haza és mindent "kifigyeltem"... :-)

Hogyan tudnám erről a rossz szokásáról leszoktatni? Ráadásul nem is tudom mióta csinálja, mert a szomszédok a közös képviselőhöz fordultak nem hozzánk.

Kérem ajánljon valami módszert, hogy csendesebbek legyenek a délelőttök!

Köszönöm szépen a segítséget!

Tisztelettel Krisztina

osikitta@citromail.hu

Válasz

Hasonló esetekben a Megszakítás-Figyelemfölkeltés-Irányítás-Jutalom tréningmódszert és a Haelics Dog Tréner készüléket szoktuk használni. Külső segítség nelkül a tréning nem kivitelezhető, hiszen ahogy írta, a kutya a falka embertársainak jelenlétében másként reagál az ingerre, mint egyébként. Egy előzetes felmérés, teszt, adatfelvétel és 2-3 tréningóra szükséges, ez kb. 13.000,- Ft + utiköltségtérítést jelent.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »