Kutyák

Kutyám lenyelt egy zacskót, mi a teendő?

kategória Kutyák
Kérdező putuci

Kérdés

Jó estét!

Az lenne a kérdésem hogy van egy 5 éves amerikai staffordshier szuka kutyám! És megevett egy najlon zacskót amit kivett a szemetesből! Lesz neki tőle baja?? vagy nem?? Ha nem akkor mennyi idő alatt kell távoznia a zacskónak?

Köszönöm és várom válaszát! Katalin

Válasz

Idegen tárgyak lenyelése után közvetlenül 1-2 órával hánytatással el lehet távolítani a kutyák gyomrából a lenyelt dolgokat (kivéve, ha ezek éles tárgyak, maró hatású anyagok). Paraffin olaj adásával segíteni lehet a kiürülését. Ha gond van, az alábbi tünetek tapasztalhatók az idegen tárgy elfogyasztása után 1-2 nappal: hányás, hasmenés, majd a széklet hiánya, étvágytalanság, hasi fájdalom, púposított testtartás, stb. Ekkor ajánlatos azonnal orvohoz fordulni.

A kutya minden elképzelhető tárgyat lenyelhet. A nagyobb tárgyak és a homok, talaj gyomorhurutot, gyomorgyulladást tart fönn. A kisebb terjedelmű idegen tárgyak, kavics, labda, textília, műanyag, vadgesztenye a gyomor végső szakaszában ékelődhetnek be, ezáltal elzáródást, tartósan megmaradó hányást okoznak. Az idegen test ritkábban elakadhat a szájüregben, a garatban vagy a nyelőcsőben, ezzel akadályozza a további táplálékfelvételt. Gyakrabban lejut a gyomorba. Itt a gyomorfal irritálása miatt gyakori hányingert és étvágytalanságot okoz. Előfordulhat, hogy sima falú, főleg gumilabda vagy játék baba feje hetekig, hónapokig a gyomorban marad, ha elég nagy méretű ahhoz, hogy a vékonybélbe ne tudjon továbbhaladni és kihányni sem képes a páciens.

Lesoványodás, csökkent étvágy és gyakori hányás gyakori panasz szokott lenni. Ezekben az esetekben csak gyomormetszéssel lehet meggyógyítani a beteget. Általában azonban a gyomor és bélperisztaltika következtében a tárgy folytatja útját a tápcsatornában és a vékonybélbe jut. Ha elég kis méretű, előfordulhat, hogy a végbélből a bélsárral ürül. Ez nagyon szerencsés eset és csak aránylag enyhe panaszokat okoz. Bágyadtság, étvágytalanság, hányás, bélsárürítés hiánya és tapintáskor fájdalmas feszes has jelentkezik. Ezek a klasszikus tünetek. Idült esetekben lesoványodás, leromlás és súlyos kiszáradás is megállapítható.

Amennyiben a legkisebb gyanú merül fel idegen testre és az tapintással nem egyértelmű, úgy báriumszulfát tartalmú röntgenkontraszt anyagot etetünk a beteggel és 12 óra múlva röntgenfelvételt készítünk. Ennyi idő alatt a kontrasztanyagnak akadálytalanul a végbélig kell jutnia. Bármilyen jellegű bélperisztaltikai zavar esetén ez nem történik meg és előbbi bélszakaszokban is találunk röntgenárnyékot. A tapintási lelet vagy a röntgenkép alapján az operáció szükségessége eldönthető. A röntgenárnyékot adó idegen tárgyak natív felvételen is jól felismerhetőek. Esetleg az ultrahangvizsgálatot is igénybe vehetjük a gyomorban lévő idegen tárgyak kimutatására.

A jó általános állapotban lévő betegeknél előzőleg a görcsoldók és bélmozgatók, majd a hánytatás (apomorfin inj.) elősegítheti a gyomor kiürülését. Nagyobb tárgynak a gyomorból hánytatással való eltávolítását a fej előrehúzásával, garatingerléssel kísérelhetjük meg. A konzervatív terápiát csak azokban az esetekben próbálhatjuk meg, amelyekben az idegen tárgy biztosan végig fog haladni és képes lesz a kutya kiüríteni. Ekkor szájon át csak folyadékot, illetve kevés olajat adunk, valamint a végbélen keresztül beöntéssel segítjük az ürítést. Ez azonban rendszerint eredménytelen és az idegen tárgy csak műtéttel távolítható el. Sikeres műtét után a betegek két napig csak napi kétszeri infúziót kapnak és szigorúan tilos enni, inni kapniuk. További két napig csak óránként kevés folyékony táplálékot adhatunk, majd két hétig csak turmixolt ételt ehetnek.

Előzzük meg a bajt!

Megelőzésre a legjobb, ha kedvencünket már kölyökkortól olyan játékokra szoktatjuk, amelyek ebből a szempontból veszélytelenek. Nem szabad a kutyának játékból kavicsot, gesztenyét, tömör gumilabdát dobálni. A játék után vegyük el előle azokat a tárgyakat, amelyek emészthetetlenek és szétrághatóak.

Dr. Horváth Dávid

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »