Kutyák

12 éves német juhászkutyámat többször operálták daganat miatt..

kategória Kutyák
Kérdező Mendez

Kérdés

Jo napot kivanok!

Lenne egy kerdesem, van egy 12 eves szuka nemet juhaszkutyam, februarban megfilmeztek, es kiderult hogy van benne egy daganat, az egyik helybeli orvos megoperalta, kiderult hogy a majabol nott ki es fejlodott ki egy 7 kilos daganat(ugy nezett ki mint egy agy) , kilett operalva ez a daganat, vagva is volt egy kis darab a majabol, nem is volt utana semmi baj vele!

Most par napja eszleltuk hogy a mellen is van egy daganat, ami az orvos szerint nem veszes, megis operalta, ellett rendezve Az operacio soran, megemlitettem az orvosnak hogy nezze at a kutyust hogy minden rendben van vele...

. Az operacio utan azt mondta hogy: ,,Van egy jo hirem meg egy rossz hirem, a jo az hogy az operacio sikeres lett a melldaganatot eltavolitottak, a rossz meg az hogy a majabol megint kezd kifejlodni ugyanazz a daganat amitt februarba kioperaltak!`` Februar ota mostanaig egy tenisz-labda nagysagura nott!!!!!!

Mit tudok csinalni , adom neki a CV247-es szirupot amitt mondtak hogy jo, de nekem az a benyomasom hogy valami szarmazek a taplalekabol amitt kap abbol fejlodik a daganat, igazam lenne !??

Amitt kap, az : -szaraz eledel (barna szinu,egyszinu)
-disznocsont (szoktam venni neki)
-konzerv (eleg olcso )
Ezekbol valamelyiknek az osszetevoibol novekszik szerintem a daganat, de valyon melyikbol, ha tudna segiteni.... koszonom
Csaba

Válasz

A daganatos megbetegedések kiváltó okairól sajnos keveset tudunk. Persze vannak állítások erre vonatkozóan (a tudomány mai állásának megfelelően), de biztosat nem tudunk. Egyre több jel mutat arra, hogy a háttérben a táplálkozás komoly szerepet játszik (vegyi anyagok tömege az élelmiszerekben - ízfokozók, állagjavítók, színezékek, tartósítószerek, stb.).

Ugyanakkor vannak vírus okozta daganatos megbetegedések is. Mint ahogy a kiváltó okok tekintetében, a gyógymódok vonatkozásában is meglehetősen tanácstalan a tudomány. A műtéti megoldások mellett alkalmazott kemoterápia és sugárkezelés tekintetében egyre több a kétely. A kemoterápiával kapcsolatban egyre gyakrabban merül fel: nem árt-e többet, mint használ? A különböző daganatterápiában alkalmazott szerek sajnos nem képesek a betegséget meggyógyítani (megbízható rákellenes szer a mai napig nincs). Ezektől a szerektől kezdeti stádiumban a folyamat lassítását remélhetjük csak. A nagy számok tükrében ez akkor is így van, ha hallani néha "csodás gyógyulásokról".

Előrehaladott esetben, különösen agresszív daganatok esetén azonban nagyon kicsi az esély. Kiterjedt májdaganatok esetében a májműködés csökkenése tovább súlyosbítja a bajt (már azzal is, hogy étvágytalanságot okoz). A daganatok élénk anyagcseréje sok energiát igényel, amit a daganatszövet a szervezettől von el (a daganatos beteg fogy). A legegyszerűbben, leggyorsabban felhasználható energiaforrást a szénhidrátok képezik. A daganatok ezekből tudják leggyorsabban kielégíteni energia igényüket. Van olyan elmélet, mely szerint a daganat "éheztetésével" lehet lassítani a folyamatot.

Ezt pedig "zsírdiétával" (zsíros ételek etetésével, a szénhidrátok mennyiségének minimalizálásával) vélik kivitelezhetőnek. Vannak gyakorlati megfigyelések arra vonatkozóan, hogy az immunerősítő szerek jótékony hatásúak a daganatos megbetegedések esetén, de csodát ezektől sem lehet várni. Fentiekre tekintettel azt kell mondjam, hogy ebben az esetben a prognózis nagyon rossz. Sajnálom, hogy nem tudok semmi bíztatót mondani.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »