Kutyák

Kutya megeszi az ürülékét és nem szobatiszta

kategória Kutyák
Kérdező Pupi0128

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr!

Kis kedvencem táplálkozásában szeretném a segítségét kérni! Ő egy kaninchen tacskó és jelenleg 10 hónapos. Jelenleg Brit Premium Junior tápot kap (azért választottuk ezt ,mert 42% a hús tartalma,gondoltam ez csak jó lehet). Azonban túl sokat székel a kutyus és kicsit lágyabb is. Naponta 2x kap enni, reggel és este, de ehhez képest egy nap legalább 4-5x székel (elég sokat!). Úgy tudom,hogy ez azt jelenti nem jó minőségű a táp. Kérném a segítségét mire váltsak? Melyik lenne az a táp,ami megfelelő lehet neki?

A másik problémánk, hogy a kutyus megeszi a székletét. Általában éjszaka, de ha nem vagyunk otthon akkor is (nem szobatiszta még) Ez mitől lehet?

Várom megtisztelő válaszát! Üdvözlettel, Szabó Adrienn

Válasz

Kedves Adrienn,

van kifejezetten tacskóknak készült kutyatáp (kornak, egészségi állapotnak megfelelőt érdemes választani)
pl: Royal Canin Mini Dachshund Adult 7,5kg - kutyatáp - tacskónak 10 hónapos kortól vagy Eukanuaba: http://www.eukanuba.hu/termekek/fajtatapok/details/38/9/fajtat%C3%A1pok/

Ettől függetlenül nem ártana egy állatorvosi vizsgálat, hogy tényleg csak a táp okozza-e a problémát.

A széklet evését is okozhatja a rosszabb minőségű táp, meg kellene nézni, hogy a tápváltás után megszűnik-e a gond,sokaknál azonnal megoldódik a tápváltással a probléma.  Ha viszont már rossz szokással nézünk szembe, akkor le kell szoktatni ról a kutyust.

Már illene szobatisztának lennie, talán a tanítással volt a gond, nézzük, hogyan kell szobatisztaságra nevelni egy kutyust:

Hát akkor kezdjük!

- Jelölj ki egy helyet, ahol el szabad végeznie a dolgát. Ez jellemzően a házon kívül egy meghatározott hely. (Bizonyos esetekben házon belüli helyszín is lehet).

- Amikor legközelebb aktuális, mutasd meg neki az utat erre a helyre.

- Miután elvégezte a dolgát, dicsérd meg és jutalmazd!

Napirend

Egy kiskutyának néhány óránként szükséges elvégeznie dolgát. A gyakoriság később csökkeni fog, ahogy idősebb lesz, és jobban tudja kontrolálni. Amikor kicsi, az alábbi időszakokban mindig vidd a kijelölt helyre:

- Reggeli sétáltatáskor

- Alvások után

- Minden étkezés után

- Minden játék, vagy tanítás után

- Ha hosszabb ideig egyedül van, miután hazaérsz

- Közvetlenül lefekvés előtt

Ha minden nap, a nap ugyanazon szakaszában viszed ki őt, mindkettőtök számára kellemes rendszerességre szoktatod, mely meglátod, nagy előny lesz majd a jövőben. Segít kialakítani egy napi rutint, melynek eredményeképpen ő meg fogja várni, míg a legközelebbi alkalom eljön és kiviszed őt. Emellett, tanulj meg felfigyelni a jelekre, amivel a kutya jelzi, hogy ki kell mennie. Mint például: körbe-körbe szaladgál, vagy ha feszült pofával bámulja az ajtót.

Használj parancsszót!

Tanítsd meg neki, hogy akkor végezze a dolgát, amikor a parancs elhangzik.

A tanítás menete, hogy először, amikor láthatóan elkezdi végezni a dolgát, mondd neki a parancsszót, majd dicsérd meg, jutalmazd jutalomfalattal.

Ha ezt minden alkalommal alkalmazod következetesen, eljön az az idő, amikor a befektetett energia meghozza gyümölcsét, és a parancs elhangzása után fogja elvégezni a dolgát.

Légy megbocsátó, ha hibát vét!

Ha magára hagyod őt, az erősen előidézi a hibázás lehetőségét. Amíg négy hét el nem telik balesetmenetesen, addig nem nyilváníthatod őt szobatisztának. Ha idősebb, ez még hosszabb időszakot jelent. Addig is:

Állíts fel barikádokat, amivel kontrollálni tudod, hogy mely helyek azok, amit nem tud elérni. Ezek legyenek olyan helyek, amik különösen érzékenyen érintenének téged, ha a baleset ott következne be. Ha felügyelet nélkül kell hagynod, és megtanítottad neki, hogy biztonságban és jól érezze magát a zárt helyén a saját kis ketrecében, hagyd őt ott, kedvenc játékaival.

Ha becsúszik egy hiba…

- Alaposan takaríts fel utána! Távolíts el minden szagot, hogy elkerüld, hogy a szag miatt visszajárjon ugyanarra a helyre, és ismételten ott végezze el a dolgát.

- Használj megfelelő illatosítót, ami semlegesíti a szagot.

- Ha van olyan hely vagy szoba, ahova rendszeresen visszajár elvégezni a dolgát, zárd el. Csak felügyelettel engedd be oda addig, amíg szobatiszta nem lesz.

- Ha baleset a szőnyegen történt, ajánlatos elvinni a tisztítóba. Ha erre nincsen lehetőséged, javasoljuk a szag eltávolítására alkalmas alábbi, praktikus házi praktikát: 50% víz, 50% ecet keverékével végezd el a szőnyeg tisztítását. Sose használj ammóniát, mert az ammónia pont azt a hatást idézi elő, hogy a kutya visszatér ide.

A hibák korrigálása

Teljesen természetes, hogy a szobatisztaságra szoktatás időszakában bekövetkeznek balesetek. Ezeket, az alábbi módszerekkel tudod kezelni:

- Sose büntesd meg, ha már megtörtént a baj. Például: egyedül hagytad a lakásban, de mire hazaérkezel bepisilt. Ez késleltetett büntetés, totálisan rossz időzítés - emlékezz az alapelvekre! A kutya nem fogja tudni, hogy miért kapta a leszúrást.

- Sose dörgöld bele a kutya orrát az ürülékébe, semmi értelme és a vége az lesz, hogy félni fog tőled. Légy nagyon türelmes, ez egy hosszú tanulási periódus.

- Ha észreveszed, pont akkor, amikor a nem megfelelő helyen végzi a dolgát, nyakörvén keresztül húzd fel, és határozottan mondd neki „Nem!”. Vigyázz, ne ijessz rá nagyon. Majd gyorsan vidd ki, és hagyd, hogy befejezze a dolgát. Ezután dicsérd meg őt

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »