Kutyák

Mi lehet a kutyám baja a megfázáson kívül?

kategória Kutyák
Kérdező imot

Kérdés

Tisztelt Doktor úr,

Berci kutyám (3 éves csivava tacsi keverék) kb 3 hónapja elkezdett szörcsögő hangot kiadni. Olyan mintha náthás lenne, de az orra például nem folyik. Gyakori tünetegyüttes, hogy stresszes helyzetben megfeszül a kis teste és levegő után kapkod.

Az étvágya és a széklete rendben van. Nem bágyadt, vidám kutyus. Két orvosnál is voltunk vele, az egyik csak injekciót adott neki, a másik köptetőt írt fel, mivel megfázásra gyanakodott.

Diagnózisa szerint: a kutya torka piros volt és a mandulája is be volt gyulladva. A betegség továbbra sem múlik! Az igazsághoz hozzátartozik, hogy kb.fél éve volt egy súlyos bélfertőzése, amit antibiotikummal sikeresen kikezeltek.

Kérdésem a következő: Ön szerint mi lehet még a kutya baja a megfázáson kívül? Illetve, ha beviszem a kórházba, milyen vizsgálatokat kérjek, amivel megállapítható a valódi ok, ami ezeket a tüneteket produkálja? A válaszát és a segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: K.J.

Válasz

Ilyesmit akkor lehet igazán jól megítélni, ha éppen látja az ember (az állatorvos), mert csak leírás alapján sok a tévedési lehetőség. Ezzel együtt az a gyanúm, hogy itt nem betegségről van szó, hanem egy gyakori jelenségről, ami a csukláshoz hasonló. Ez egy olyan légzési görcs, amit egy hirtelen inger vált ki. Amikor legközelebb csinálja, fogja be a száját és a két orrnyílását egyszerre 4-5 másodpercre. Ez alatt abba kell, hogy maradjon a jelenség. Jelentősége nincs.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »