Kutyák

Nagyon fontos lenne megtudnom, mitől halt meg 8 és fél éves westi kiskutyám.

kategória Kutyák
Kérdező DZsolti

Kérdés

Tisztelt Doktor.

Nagyon fontos lenne megtudnom, mitől halt meg 8 és fél éves westi kiskutyám. Kicsit hosszú lesz a leírásom, előre tudom, de talán minden információ meg lesz benne, ami segít a tények feltárásában.

Kutyám életvidám, kb. 9 kg súlyú, mindenevő, fajtájához hűen kicsit makacs, akaratos kan kutyus volt. Talán azt leírom, hogy a makacssága miatt a kutyakozmetikus csak kábítással vállalta a nyírást kb 3-4 éves korától. Ilyenkor Sadolint alkalmaztunk, de nagyon sajnáltam miatta, olyan elesett volt utána...(bár agresszív is)

A szomszédban él egy szuka kutya,és a múlt hetet a tüzelés jegyében, az ekkor szokásos stresszben töltöttük .Kutyák, emberek egyaránt. Kerítésem jelen esetben nem jelentett akadályt a szomszéd felé és napjában 2x is úgy kellett visszakérnem a kutyámat.Itt jegyzem meg, szomszédommal nagyon jóban vagyok, semmi gondunk egymással, sőt most már lelki társak is lettünk, hiszen az ő másik kutyája is az elmúlt nyáron, az enyémhez hasonló körülmények között halt meg. Szóval a szuka kutyushoz járás és a féltékenységek miatt is elég hangos volt a környék, és néhányan ezt szóvá is tették

.Én próbáltam menteni a dolgot, és mivel napközben amúgy is dolgozom, a kutya a házban volt, csak reggeli pisilésre és délután, mikor otthon voltam lett kiengedve. Ennek ellenére voltak kontrollálatlan időszakok, mert a szomszéd kertjéből már az utcára is ki tudott menni... A vasárnap esti sétáltatás után (bár kertvárosban lakunk, a kutyám igényelte ezt a mozgást) a széklete a fenékszőrén ragadt.(Már be volt jelentve hétvégére kozmetikushoz, hiszen esedékes volt az őszi nyírás.) Volt már ilyen, észre vettük, hogy ez valamilyen rosszul emészthető dolognak a hatására következik be.Baja nem volt utána , csak kellemetlen volt neki, talán csípte is,így a zuhanyzóban lemostuk. Ezt általában jól tűrte, tudta, hogy jót akarunk neki. Néha belelefetyelt a vízbe is, de ezt nem igazán hagytuk, inkább a markunkból itattuk.

A fürdetés után kiment az udvarra és a kerítésnél feküdt.Magától be szokott jönni a házba aludni, de most csak pórázzal tudtuk felhozni a kertből sötétedés után.(amit ő nem akart, azt nem csinálta...)Másnaptól annyi változást észleltünk, hogy a kajája érintetlen és igen sokat fekszik a kutya.Tüzelésnek vége-gondoltuk-jól kifáradt.Ha napközben nem vagyunk otthon, a kutya a lakásban tartózkodik, mivel szobatiszta.

Kedd délután , mikor hazaértem néhány csepp barna széklet pöttyöt találtam a parkettán és hányásra utaló jeleket a szőnyegen. Nem szídtam meg, mert láttam, nincs teljesen jól. Kiengedtem, hogy elvégezze a dolgát. Figyeltem, mit csinál, de csak lődörgött a virágos dézsák között. Ahol pisilni szokott, csak megszagolta a helyeket, mintha nyomni is akart volna, de nem jött semmi. A járása pedig olyan tétova volt.

Feleségem főzött neki köménymagos levest, hátha az rendbe hozza, gondoltuk, gyomorrontás.Enni nem evett viszont ivott vizet, de az meg rögtön ki is jött belőle.Habos, kicsit sűrű,színtelen volt. Másnap ugyanúgy egyedül volt a lakásban a kutyám és délután kicsit nagyobb adag híg sötétbarna széklet fogadott.Gondoltam, megindult az emésztése, Viszont továbbra sem evett és ami vizet megivott, azt ki is hányta.Sajnos nem ekkor, hanem csak másnap, csütörtökön vittük el állatorvoshoz.

Mielőtt elvittük a járása már tántorgó volt, továbbra sem pisilt és mozogi is nehezére esett. Mikor feleségem feltette a kezelő asztalra véletlenül úgy fogta meg, hogy a szeme a hosszú szőre alól jól látszott.Ekkor rémültünk meg. Teljesen sárga volt. A dokin is látszott a zavartság.(Egy hónapja sincs, hogy megkapta tőle a veszettség elleni és kombinált oltást, nekem a Parvo ugrott be először...) Láttam a dokin, hogy jót nem fog tudni mondani. A máj ...lehet kullancs, de észrevettük volna és erdőben nem jártunk...lehet örökletes rendellenesség, de szerintem az nem ilyen gyors lefolyású...vagy mérgezés.

Kapott a kullancsfertőzésre és a mérgezésre is külön szérumot ,ezen kívül infúziót kiszáradás ellen.Állítólag valamelyik hat, egymás mellett adható. Kutyám jól tűrte a szúrást, vagy már nagyon gyenge volt. Igaz a doki első érintésére még felvicsorgot és kapott a fejével felé.Másnapra mondta, vigyük vissza, mert most néhány órán belül eldől, mi lesz vele. Mikor vazavittük, letettük a fotelba, mert éreztem, hogy járni nem bír.V

iszont hangos, lihegő lett a légzése, nyelve kint.Gondoltam, megitatom, de elfordította a fejét.Este 6-tól ültem mellette és símogattam.Légzése nem változott , néha feltolta magát ülő helyzetbe.Tartotta előre a fejét, majd kis idő múlva vissza ereszkedett.Próbáltam újra itatni és ekkor nehezen belelefetyelt a vízbe egy keveset.Ezt még 2x 3x megismételtük és kicsit bíztattam magam, hogy talán jobb lesz. Igaz egy idő után már csak csúsztak ki a lábai, úgy kellett stabilan lefektetni.

Éjfélkor még egyszer felemelte a fejét, majd csendesen leeresztette a karfára. Egy hangot, egy nyögést nem hallatott eddig.Ekkor viszont egy csendes sóhaj jött, olyan búcsú szerű.Még sosem találkoztam halállal (ilyen közelről), de tudtam, hogy ez most az.Csendesen oldalra dőlt, 3-at rándult a teste(mintha kipréselte volna magából a lelket?)... és elment.... Különleges.

hogy megnéztük a szemét és kifehéredett. Talán érződnek is a kérdések ezek után. Fontos, mert az én sorsomat is befolyásolni fogja. Mi lehetett a halál oka? Meg lehetett volna menteni? Jó kezelést kapott? Ha további információkra szükség lenne,ha valamit nem írtam le állok rendelkezésére. Válaszát nagyon várva Tisztelettel Dargai Zsolt

Válasz

Kedves Zsolt!

Nagyon sajnálatos az eset. A leírásból nem derült ki, hogy kapott-e védőoltásokat, milyet és hányszor. A biztos diagnózist csak boncolással lehetett volna tisztázni. Minden más csak találgatás lenne.

Üdvözlettel és együttérzéssel

Háziállat.hu

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »