Kutyák

Miért szökik el a kutya?

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező birone1986

Kérdés

Tisztelet Dr. Háziállat!

Van egy 2 éves Labrador kutyánk. Eddig nem laktunk a házban mert építés alatt volt de minden nap foglalkoztunk vele most már lassan több mint fél éve a házban lakunk a kutyus kint a kertben. A kerítést nem szedi szét de ha nyitva a kapu megszökik utána menni meg fölösleges mert olyan mint ha egy idegen kutyát üldöznék menekül előlünk. A kertben odajön leül fekszik játszik de kint az utcán nincs amivel magamhoz tudnám hívni a póráztól még jobban menekül se kutyakeksz amit szeret. Mit javasol lehet nem tekint falkavezérnek? Vagy féltékeny mert közben született egy kisbabánk és így kicsit nem csak vele van foglalkozva. Köszönettel Biróné

Válasz

Ha megszökik a kutya:

A kiváltó okot kell megszüntetni. A kutyák rendszerint azért szöknek meg, mert a kinti világ érdekes és jó. Lehet büntetni, amikor kimegy, de ez a megoldás azért nem igazán jó, mert a kutya ilyenkor valószínűleg rendszeresen jó élményben részesül és erről csak úgy szoktatható le, ha az esetek 100%-ában büntetjük. Ha csak néha kapjuk rajta, néha viszont nem (pl. amikor nem vagyunk otthon), akkor a kutya újra és újra meg fogja próbálni.

A kutya ezen szokásán változtathatunk, ha rendszeresen elvisszük sétálni és alaposan lefárasztjuk. Attól, hogy a kutyánk kertben él, ugyanúgy szüksége van a kinti környezetre. Azonban a legegyszerűbb megoldás (és legköltségesebb is): erősítsük meg a kerítést, oly módon, hogy a kutya ne tudjon kimenni és gyakran sétáltassuk!

Bővebben itt olvashat a szökésről >>

Hogyan legyek falkavezér? >>

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »