Kutyák

5 hónapos bullmasztiff kutyánk mindentől fél

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Csuhai

Kérdés

Kedves dr. Háziállat!

Szeretnék kérdezni egy 5 hónapos bulmasztiff kutyussal kapcsolatban. Annyira fél mindentől még tölünk is. Nem fogad el semmit. Egy hete van nálunk most már a tálkájából megeszi az ételt, de eddig azt is a földre kellett önteni, csak ugy fogadta el. Vizzel meg itatom fecskendővel. Kutyasuliba sem tudom vinni mert az autóba sem tudom betenni, meg nem akarok még több stresszt neki. A lakásba meg lehet simogatni, ott a jutifalatot is elfogadja, de kint az udvaron oda se jön hozzám hiába hívom! Mi lehet tenni, hogyan lehet a félelmét leküzdeni?

Kérnék tanácsot, mert nem tudok már kitalálni semmit hogy feloldjam ezt a félelmet.

Köszönettel: Csuhai Ágnes

Válasz

Sok kutyánál idegrendszeri problémák okozzák a félősséget. Ezen valamelyest alakítani lehet. A kutya tanításánál a fokozatosság a lényeg, és a magabiztosságot is lehet tanítani. Első lépésként fel kell mérnünk, hogy mitől fél a kutya és fokozatosan ki kell tenni ehhez hasonló, de gyengébb ingereknek, miközben ügyelnünk kell arra, hogy viselkedésünk teljesen nyugodt legyen. Ha figyelünk arra, hogy a kutyának eközben ne legyen negatív élménye, csak pozitív, akkor lassacskán megszokja, hogy nincs semmi baj. Fontos, hogy ha eközben jutalmazzuk, ne akkor tegyük, amikor éppen nyüszít, vagy nyugtalan, hiszen így megjutalmazzuk ezt a tevékenységet, és ennek következménye lehet, hogy a viselkedést egy idő után a jutalom reményében fogja produkálni.

Ajánlom figyelmébe a www.4tappancs.hu honlapon keresztül elérhető "Félős és agresszív kutyák" ismeretterjesztő e-oktatást: http://www.4tappancs.hu/4_2_2.html
- A leírtak alapján a félelmi tünetek és reakciók eléggé összetettek, egy helyszíni megfigyelés, adatfelvétel és a tartási körülmények ellenőrzését követően lehet érdemben tanácsokat adni, tréning lehetőségeket megbeszélni. (Kb. 4-6 tréningóra szükséges és kb. 6 hónap után jelentkeznek az első érdemleges változások.)
- Bach-virágterápiával lehet enyhíteni a tüneteket, de ezzel valóban nem lehet teljeskörű változást elérni. (http://bolthely.hu/4tappancs/lista/47b7299ecd481_BACH-VIRAGSZER )

Ha érdekli a tréning, keressen:
Üdvözlettel:Stefan Siman

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »